10 lehetséges labdarúgó világbajnokság házigazda 2030 és 2042 között

A FIFA-világbajnokság rendezése bármely ország (vagy országok) részéről tekintélyes bravúr lehet. Ez az oka annak, hogy oly sok ország rendszeresen versenyzik a világbajnokság rendezéséért.

A labdarúgó világbajnokság rendezését rendszerint kontinensek között váltják fel. Így a rendező országot most a FIFA Tanácsa (korábban végrehajtó bizottsága) választja ki. A szavazás egy kimerítő szavazórendszeren keresztül zajlik, és a döntést jelenleg néhány évvel a bajnokság előtt hozzák meg. Azt már tudjuk, hogy a 2022-es világbajnokságot Katar rendezi, a 2026-os foci vb-t pedig 3 ország közösen: Egyesült Államok, Kanada és Mexikó.  

10 olyan országot nézünk meg, amelyek valószínűleg 2030 és 2042 között rendezhetnek világbajnokságot.

A FIFA világbajnokság lehetséges házigazdái 2030-ban

1. Uruguay, Argentína, Paraguay és Chile

A világbajnokság 1930-ban kezdődött, és 2030-ban lesz 100 éves a világbajnokság – a centenáriumi világbajnokság. És mi lenne jobb hely ennek megjelölésére, mint ahol minden kezdődött, Dél-Amerikában!

Uruguay és Argentína 2017. július 29-én hivatalosan is megerősítette, hogy pályázni kíván a világbajnokságra. Lionel Messi és Luis Suarez ezt azzal támogatta, hogy emlékmezeket viseltek, amikor Uruguay és Argentína találkozott Montevideóban. A közelmúltban Paraguay és Chile csatlakozott Argentínához és Uruguayhoz, hogy pályázzon a házigazda jogára.

2. Marokkó

Marokkó már adott otthont néhány jelentős sporteseménynek, mint például a 2015-ös Afrika-kupa, a 2014-es marokkói FIFA Klubvilágbajnokság, a 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Játékok és a 2019-es Afrikai Játékok. Mivel a labdarúgó világbajnokság folyamatosan bővíti a csapatok számát, elképzelhető, hogy Marokkó más nemzettel rendezi meg a tornát. Két valószínűsíthető közös ajánlatot is tehet Marokkó: egyet Tunéziával és Algériával, vagy Spanyolországgal és Portugáliával.

3. Az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság

Anglia mindig is szerette volna megrendezni a labdarúgó világbajnokságot, tekintve, hogy utoljára 1966-ban rendezték meg, ahol meg is nyerték. Miután 2018-ban vereséget szenvedett Oroszországtól, Anglia abban reménykedik, hogy potenciális pályázatot nyújt be a 2030-as világbajnokságra. Az angol FA  közös rendezést fontolgat Skóciával, Wales-szel, Észak-Írországgal és az Ír Köztársasággal. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság egyaránt benyújthatna közös ajánlatot 

4. Szaúd-Arábia és Olaszország

Az Athletic arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia európai társrendezőt keres a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra. 

A jelentés szerint a szaúdiak potenciális házigazda partnerüknek tekintik a 2021-es Európa- bajnok Olaszországot, különösen most, hogy a FIFA egynél több országot részesít előnyben házigazdaként. A két ország közötti több mint 2200 mérföldes távolság kihívásnak tűnik, de lehet, hogy nem akkora probléma, mint gondolnánk. 

Lehetséges FIFA-világbajnokság házigazdái 2034-ben

5. Zimbabwe, Zambia, Botswana és Dél-Afrika

Walter Mzembi, Zimbabwe idegenforgalmi és vendéglátó-ipari minisztere kijelentette, hogy Zimbabwe pályázik a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. Tervei szerint Harare lesz a rendező város, de a meccseket más szomszédos országokban, például Zambiában, Botswanában és Dél-Afrikában is rendeznének majd. Ezek az országok közel vannak egymáshoz.

6. Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam

A Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének számos országa tervezte a világbajnokság megrendezését. Szingapúr, Malajzia és Thaiföld egyaránt érdeklődést mutatott a torna megrendezése iránt az elmúlt években.

Indonézia labdarúgásának fejlesztésére törekszik azáltal, hogy úttörő szerepet tölt be a 2034-es világbajnokság Délkelet-Ázsiába hozása érdekében. 2017. július 3-án az Indonéz FA (PSSI) megbízott főtitkára, Joko Driyono megerősítette, hogy Indonézia pályázik a 2034-es világbajnokságra.

2019 októberében azonban az öt ASEAN-ország hivatalosan is bejelentkezett a 2034-es labdarúgó világbajnokság megrendezésére. Az öt ország Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam. Thaiföld irányítja a kezdeményezést.

7. Új-Zéland és Ausztrália

Új-Zéland és Ausztrália érdeklődést mutatott a világbajnokságra való pályázás iránt, és először vihetik Óceániába a tornát. Az már eldőlt, hogy Ausztrália és Új-Zélanddal közösen rendezi meg a 2023-as női labdarúgó világbajnokságot. Azonban arra is nagy esélyük lenne, hogy 2034-ben megrendezzék a férfi tornát.

Lehetséges FIFA-világbajnokság házigazdái 2038-ban

8. Belgium és Hollandia

2013-ban Belgium és Hollandia közös pályázatot nyújtott be a 2018-as világbajnokságra, amelyet később Oroszország rendezett meg.

Belgium és Hollandia futball nagyhatalomnak számít Európában, és nagyon valószínű, hogy 20 évvel a veszteség után újabb pályázatot nyújtanak be.

9. Ghána, Togo és Nigéria

Eddig egyetlen afrikai országnak sikerült megrendeznie a világbajnokságot – Dél-Afrikának. Ghána érdeklődést mutatott a 2038-as világbajnokság rendezése iránt. A Nemzeti Fejlesztési Tervezési Bizottság (NDPC) főigazgatója, Dr. Nii Moi Thompson arról számolt be, hogy tervek készülnek a ghánai labdarúgás fejlesztésére és a 2038-as világbajnokság megpályázására. 2038-ban Ghána nem egyedül rendezné a tornát, így elképzelhető, hogy a nyugat-afrikai szomszédokkal, Togóval és Nigériával közösen pályáznának. Kamerun is dönthet úgy, hogy társrendezőként csatlakozik. Kamerun volt egyébként a házigazdája a 2022-es Afrikai Nemzetek Kupájának.

Lehetséges FIFA-világbajnokság házigazdái 2042-ben

10. Kína

Nem furcsa, hogy a világ legnépesebb országa még nem adott otthont a világ legnagyobb futballtornájának? Kína mindig is erős vágyat mutatott a világbajnokság megrendezésére. Hszi Csin-ping, Kína elnöke 2021 júniusában Pekingben találkozott Gianni Infantino FIFA-elnökkel, és határozott reményét fejezte ki, hogy a jövőben Kína rendezhet majd foci világbajnokságot. Ki tudja? 2042 lehet az az év, amikor Kína megkapja ezt a lehetőséget. A 2002-es és 2022-es világbajnokságot ázsiai országok rendezték, így 2042-ben talán nem lesz ez másként.