5 futballedző, akik testvérek

A mai korban nem ritka, hogy olyan testvéreket találunk, akik mindketten futballisták. Valójában még testvérek is fociznak különböző országokban. Ami nem olyan gyakori, hogy olyan testvéreket találunk, akik úgy döntenek, hogy edzői karriert folytatnak. Íme öt futballedző, akik testvérek.

1. Gary és Phillip Neville 

A két testvér egykori profi labdarúgó volt, akik hosszú évekig játszottak együtt az angol óriás Manchester United színeiben.

Nem sokkal játékos karrierjük után mindketten edzői karrierbe vágtak bele. Gary kezdetben tévészakemberként kezdte. 2012-ben az angol válogatott segédmenedzserének nevezték ki 2016-ig.

Ez idő alatt 2015 decemberében a spanyol Valencia menedzserévé nevezték ki, ahol 4 hónapig tartó kemény küzdelmet élt át, majd a következő év márciusában a sorozatos gyenge eredmények után kirúgták.

Testvére, Phil viszonylag sikeresebb edzői karriert futott be. Phil első edzői fellépése a 2010-es évek elején kezdődött, az angol 20 éven aluli válogatottaknál és a Manchester Unitednél volt asszisztens.

Philt később kinevezték az angol női felnőtt válogatott menedzserévé, és a 2019-es FIFA női világbajnokságon a 4. helyre irányította a csapatot.

2021. januárja óta Phil Neville az Inter Miami vezetőedzője.

2. Frank és Ronald de Boer

Az ikertestvérek játékos karrierjük során szerepeltek a holland válogatottban és az Ajax Amsterdamban. A testvérek később edzősködni kezdtek.

Frank első és legsikeresebb szereplése a szülővárosi Ajax csapatánál volt, amellyet 4 holland bajnoki címig vezetett. Később rövid ideig az Inter Milannál és 2017-ben a Crystal Palace-nál volt edző. Frank később az MLS-ben szereplő Atlanta Unitedet irányította, mielőtt a holland válogatott szövetségi kapitánya lett volna.

Bátyjának, Ronaldnak nem volt sok edzői tapasztalata, mivel csak asszisztensi szerepet töltött be a 23 éven aluli katari és az Ajax utánpótláscsapatoknál. Jelenleg az Ajax A1 asszisztens menedzsereként dolgozik.

3. Fabio és Paolo Cannavaro

A Cannavaro fivérek labdarúgó karrierjük során ellentétes pályát futottak be, egyértelműen Fabio volt a sikeresebb. Mindketten az edzői pályára vállalkoztak, miután visszavonultak a futballtól.

Fabio 2013 óta sok csapatot edzett, köztük az Al-Ahli-t, az Al-Nassr-t és számos olyan vezető kínai futballklubot, mint a Guangzhou Evergrande, a Tianjin Quanjian és a kínai felnőtt férfi válogatott.

Öccse, Paolo 2018 és 2021 között a kínai Guangzhou Evergrande segédmenedzsere volt.

4. Filippo és Simeone Inzaghi

Az Inzaghi fivérek nagyon gyümölcsöző futballkarriert tudhattak maguk mögött, mielőtt úgy döntöttek, hogy edzői pályára lépnek.

Filippo 2012-es menedzseri karrierje óta számos olasz klubot irányított, mint például az AC Milant, a Veneziát, a Bolognát, a Beneventót és a Bresciát.

Öccse, Simeone Inzaghi azonban eddig több menedzseri sikert ért el, mivel a Laziót és az Inter Milant az olasz Coppa Italia címig vezette. Simeone Inzaghit 2021 decemberében még a Serie A hónap edzőjének is megválasztották.

5. Erwin és Ronald Koeman

A Koeman fivérek mindketten a holland válogatott egykori válogatott játékosai. Ők is jól ismert edzők, akik pályafutásuk során különböző csapatokat irányítottak, köztük klubokat és válogatottakat is.

Erwin számos holland csapatot irányított, mint például a Feyernord, az Utrecht, az Eindhoven, az RKC Waalwijk és a Beitar Jerusalem. Ő volt a szövetségi kapitánya Magyarország és Omán válogatottjának is.

Erwin Koeman 2021 decemberében vonult vissza, és kiderült, hogy a 2022-es világbajnokság után Erwin Koeman csatlakozik Ronald Koeman holland stábjához segédedzőként.

Ronald Koeman valamivel sikeresebb és ismertebb menedzser lett. Európa-szerte számos klubot irányított Angliában, Spanyolországban és Hollandiában.

A holland irányította az Ajaxot, a Vitesse-t, a Benficát, a PSV Eindhovent, a Valenciát, az AZ Alkmaart, a Feyenoordot, a Southamptont, az Evertont és a holland válogatottat.

Legutóbbi kinevezése az FC Barcelona menedzsere volt, és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság után visszatér a holland válogatott szövetségi kapitányi posztjára, mivel Louis van Gaal visszavonul.