7 kiváló játékos, akik sikeres menedzserek lettek

Sok játékos kitűnt a mezőnyből az évek során, de a fényes karrier után nem lett sok olyan focista akik ugyanolyan sikeres edzői pályafutást jártak volna be. Ma tisztelgünk e különleges focisták előtt, akik nem csak a pályán nyújtottak kiemelkedőt, de nagyszerű menedzserként is hírnevet szereztek maguknak. Íme a 7 legjobb játékos, akik menedzserek lettek.

1. Zinedine Zidane

A francia világbajnoki győztes és legenda az egyik legtehetségesebb játékos, aki valaha is játszott ebben a gyönyörű játékban. A klubjai és az országa számára elért eredményei szinte túl sokak ahhoz, hogy felsoroljuk. Többszörös bajnok és kupagyőztes Spanyolországban és Olaszországban, UEFA Bajnokok Ligája-győztes és Aranylabda-díjas, szinte nincs semmi, amit Zidane ne nyert volna meg játékosként. Az egykori nagyszerű francia támadó edzőként továbbra is ugyanolyan termelékeny volt. Három egymás utáni UEFA Bajnokok Ligája-cím és 2 La Liga-siker a Real Madriddal már megerősítette örökségét, mint a labdarúgás egyik legjobb edzője.

2. Stephen Keshi

A nigériai válogatott edzője és egykori játékosa a nyugat-afrikai kontinens valaha volt egyik legnagyobb játékosa volt. Keshi Nigériában kezdett, ahol számos helyi csapatban játszott, majd külföldre költözött, ahol az európai élvonalbeli SC Anderlecht és az RC Strasbourg csapatánál szerepelt. Keshi a nigériai válogatottal tette le nevjegyét, több mint 10 éven át a Super Eagles csapatkapitányaként. Ami az első világbajnoki kvalifikációval és a második Afrikai Nemzetek Kupájával tetőzött 1993-ban, illetve 1994-ben. Stephen menedzserként a válogatottak edzésében jeleskedett. 2005-ben kijutatta Togó válogatottját az első és eddigi egyetlen világbajnokságukra. Legnagyobb diadala 2013-ban volt edzőként, amikor országát, Nigériát a 3. AFCON címig vezette.

3. Didier Deschamps

A francia válogatott edzője nagyon sikeres karriert futott be különböző klubcsapatokban, mint például az Olympique Marseille, a Juventus és a Chelsea. Edzőként Didier először a Marseille-ben aratott sikereket. És ami még fontosabb, a francia nemzetiségű játékos hazája válogatottját vezette világbajnoki címig a 2018-as oroszországi világbajnokságon.

4. Pep Guardiola

Annak ellenére, hogy Pep inkább az edzői eredményeiről híres, nagyon jó játékos karriert futott be. Guardiola 6 La Liga-címet, egy Copa Del Rey-trófeát és néhány nemzetközi kupát nyert a katalán óriás FC Barcelonánál eltöltött ideje alatt. Pep több mint 380-szor játszott a Barcában, és egyszeres BEK győztes lett játékosként.

2008-tól 2012-ig irányította a Barcelonát, és négy év alatt 14 trófeát nyert a katalánokkal. 2013-2016 között edzette a Bayern Münchent, és a 3 szezon alatt 7 trófeát szerzett a bajorokkal. Guardiola 2016 óta a Manchester City menedzsere, ahol minden lehetséges, Angliában megszerezhető trófeát begyűjtött, de a Bajnokok ligáját még nem sikerült megnyernie a kékekkel.

5. Franz Beckenbauer

A német legenda illusztris klub- és válogatott karriert futott be. A Bayern Münchenben Franz számos Bundesliga és BEK címet nyert. A német válogatottal 1972-ben Európa-bajnok lett, és az 1974-es labdarúgó-világbajnokságon is diadalmaskodott. Beckenbauer edzőként is ugyanolyan sikeres volt, bajnoki címet nyert a Bayernnel és a Marseillel. A legnagyobb sikere edzőként az, hogy 1990-ben a németeket a 3. világbajnoki trófeájukig vezette.

6. Johan Cruyff

Nem lehet felsorolni a legjobb játékosokat, akik menedzserek lettek Johan Cruyff megemlítése nélkül. Cruyff labdarúgóként háromszor nyerte el az Aranylabdát, 1971-ben, 1973-ban és 1974-ben. Széles körben az egyik legjobb játékosként tartják számon a futball világban. Miután visszavonult a futballtól, Johan Cruyff az Ajax menedzsere lett, ahol számos címet nyert. A Barcelona edzőjeként is bemutatkozott, ahol Európa egyik legsikeresebb menedzsereként tette le a névjegyét.

7. Mario Zagallo

Mario Zagallo az első ember, aki játékosként és szövetségi kapitányként is megnyerte a világbajnokságot. Övé a legtöbb világbajnoki cím rekordja is, összesen négy címmel. Zagallo 1958-ban és 1962-ben játékosként, 1970-ben szövetségi kapitányként, 1994-ben pedig segédedzőként nyert világbajnokságot.