Mi a jó befektetés?

Befektetési tippek

Gyakran előforduló kérdések az alábbiak:
Mibe fektessem a pénzem?
Mi a jó befektetés?
Hogyan építsünk vagyont?
Mi a befektetés?

Befektetés

Amikor befektetünk olyan eszközt veszünk meg, amely jövedelmet termel vagy nyereséget hoz nekünk a jövőben. Ezek a befektetési eszközök lehetnek például ingatlanok, részvények, állampapírok, kötvények, devizák, befektetési alapok vagy ETF-ek.

Ingatlan befektetés esetén az ingatlan kiadásból rendszeresen bérleti díjat fizet nekünk a bérlő, ezáltal jövedelmünk keletkezik. Valamint ezen felüli nyereséget is termelhet az ingatlan, ha magasabb áron tudjuk majd később eladni, mint amennyiért vásároltuk.

A részvény befektetések esetén egy adott cég tulajdonának egy részét vesszük meg, és itt is származhat rendszeres jövedelmünk az osztalékból. Persze nem minden cég részvénye után fizetnek osztalékot vagy csak nagyon keveset. Ezért alaposan utána kell járni, hogy mely részvények után fizetnek tisztességes osztalékot. A részvényeket általában az árfolyam nyereség miatt vásárolják, azaz alacsony áron veszik és magasabb áron adják el a részvényeket, legalábbis ez a cél. Amennyiben 100 dollárért veszünk egy részvényt, és eladjuk 110 dollárért akkor 10 dollár árfolyam nyereségünk keletkezett. Viszont ez után a 10 dollár nyereség után adózni kell, érdemes utánanézni a részvények (osztalékok) adózási szabályainak. 

Részvény befektetés célárak alapján

Amennyiben te magad szeretnéd kiválasztani, hogy mely részvényeket veszed meg. Viszont nem szeretnéd például befektetési alapra bízni a pénzedet, akkor érdemes lehet részvény elemzéseket figyelemmel követned. Ezek az elemzők elsősorban fundamentális alapon írják le a várakozásaikat az adott részvénnyel kapcsolatban. Az elemzők többnyire célárakat is meghatároznak az adott részvényre, ezek az elemzői célárak. Ezeket a célárakat általában egy év távlatában adják meg, tehát ha egy részvény jelenlegi árfolyama 200 dollár és ekkor az elemző 250 dollárt ad meg célárként, akkor úgy gondolja az elemző, hogy egy év múlva ilyenkor ennek a részvénynek 250 dollár lesz az árfolyama.

Ilyen elemzéseket és célárakat találhatunk például a Yahoo Finance honlapon ingyen. Azért is hasznos ez a weblap, mert itt a legtöbb esetben az adott részvénynél nem csak egy elemzői célár van, hanem több célár átlaga illetve a legalacsonyabb és a legmagasabb célár is. Vagyis innen megtudhatjuk, hogy több különböző elemző várakozásai szerint milyen intervallumban (min. max. célárak között) mozoghat a részvény.

A részvény vásárlás egy magas kockázatú befektetés, ezért érdemes ezt a kockázatot a lehető legalacsonyabbra lecsökkenteni. Továbbá csak olyan részvényt vásárolni, amelynek az aktuális ára alacsonyabb a legalacsonyabb elemzői célárnál is. Egyes források szerint az elemzők csak 66%-ban találják el, hogy milyen intervallumon (legalacsonyabb és a legmagasabb célár közötti árfolyam) belül mozoghat a részvény ára a célár időtávlatában. Ezek alapján könnyen lehet, hogy legalább 33%-ban a legalacsonyabb elemzői célárat sem fogja elérni az általunk vásárolt részvény. Emiatt is nagyon fontos a részvénybefektetéseknél a diverzifikáció. A diverzifikáció azt jelenti, hogy több lábon álljunk, és ne csak egy-két részvénybe fektessük a pénzünket. Egy biztonságos részvény portfólió legalább 30 db. részvényből áll, és ezen belül is diverzifikált, azaz több szektorból származó részvényeket tartalmaz. Ezek a szektorok például pénzügyi, energetikai, technológiai, kereskedelmi, egészségügyi, szolgáltatói, stb.

Hosszútávú részvény befektetés

A részvény befektetéseknél hosszútávban kell gondolkodni, persze lehet, hogy egy-két hónapon belül eléri az adott részvény a célárát, de ez nem jellemző. Lehet hogy csak egy-két évvel később éri el a célárat, valamint eközben csökkenhet az árfolyama, és az egyenlegünk veszteséges lesz egy időre. Az elemzői célárak változnak, frissülnek időről időre. Ezáltal előfordulhat, hogy mire eléri az egyik részvényünk az eredeti célárát, addigra ezt a célárat is megemelték, és az akkori árfolyam alacsonyabb, mint a legfrissebb legalacsonyabb célár. Ebben az esetben tehát megéri tartani a részvényt, hátha feljebb megy az ára és eléri a következő célárat is. Vagyis nem kell feltétlenül eladni a részvényt amint elérte a célárát, mivel érdemes hosszútávon gondolkozni. Így ez a hosszútáv lehet akár 5-10 éves befektetés is bizonyos részvények estében

Az előbb említettük, hogy az elemzők csak 66%-ban találják el, hogy milyen intervallumon belül mozoghat a részvény ára. Tehát eszerint három részvényből csak kettő esetében érhetjük el a célárat, egy esetben pedig akár 80-90%-ot is veszíthetünk. Ennek utána számolva úgy érheti meg a befektetés, ha olyan részvényeket veszünk, ahol a legalacsonyabb célár legalább 50%-al magasabb mint az aktuális árfolyam. Persze nem könnyű legalább 30 olyan részvényt találni, ahol ez a felértékelődési potenciál legalább 50%, sokat kell böngésznünk a témában, és sok elemzést kell elolvasni, valamint érdemes ezeket leellenőrizni a Yahoo Finance honlapon.

A tőkeáttétel veszélyei

A hosszútávú részvény befektetéseknél egyáltalán nem javasolt tőkeáttétellel kereskedni, mivel jóval nagyobb kockázattal jár. Mi a tőkeáttétel? A tőkeáttétel olyan kereskedési lehetőség, melyben a befektetőnek csak egy részét kell letétként befizetnie annak az összegnek, melyből részvényt szeretne vásárolni. A tőkeáttételes termék szolgáltatója biztosítja egyfajta kölcsönként a hiányzó részt. Mi fizetjük be azt a kisebb összeget letétként, melyet fedezetnek neveznek. Ez a saját tőke fedezet lehet például 10%. Ebben a tőkeáttételes esetben, ha 100 dollár értékű részvényt vásárolunk, akkor elég csak 10 dollárt befizetnünk fedezetként a szolgáltatónak. A legszerencsésebb esetben ez a részvény azonnal emelkedni kezd amint megvásároltuk, és például 150 dolláros árfolyamon zárjuk a pozíciót, vagyis a 10 dollárunkból csináltunk 50-et, tehát megötszöröztük a pénzünket (tőkeáttétel nélkül „csak” +50%-ot nyertünk volna).

Azonban az esetek nagyon nagy részében szinte biztos, hogy előbb fog -10%-ot esni a részvény ára, mielőtt nyereségesen zárhatnánk a pozíciót. Ekkor a szolgáltató lezárja a pozíciót (hacsak nem fizetünk be új fedezetet egyes szolgáltatók esetében), és mind a 10 dollárunkat elveszítettük, amit fedezetként befizettünk. Pedig lehet, hogy egy -20%-30%-os esés után elérte volna a +50%-os célárát az adott részvény hosszútávon, de a tőkeáttétel miatt nincs lehetőségünk kivárni egy korrekciós csökkenés utáni nagyobb árfolyam emelkedést, mert a csökkenéskor elveszítettük a teljes pénzünket. Hosszútávon valószínűleg több pénzt fogunk veszteni a tőkeáttétel miatt, mint amennyit nyerünk vele.