Mi a különbség a dielektromos zsír és a szilikonzsír között?

A zsír sűrű és olajos anyag, amelyet általában kenőanyagként használnak. A valódi zsírnak olajat és/vagy egyéb kenőanyagokat kell tartalmaznia, amelyeket általában sűrítőanyaggal, általában szappannal kevernek össze, hogy szilárd vagy félszilárd anyagot képezzenek.

A zsírok a gyártási és előkészítési folyamatoktól függően különböző típusúak. A két fő típus, amit a legtöbben összetévesztenek, a dielektromos zsír és a szilikonzsír.

Mi az a dielektromos zsír?
A dielektromos zsír egy áttetsző anyag, amelyet az elektromos vezetők tömítésére használnak, hogy megakadályozzák a por, homok, szennyeződések vagy más idegen anyagok vezetékekhez tapadását. Megakadályozza azt is, hogy vezető áramot vigyen át az érintkezési pontok között. Ezenkívül a dielektromos zsír blokkolja a nedvességet, megakadályozva a korróziót a folyamat során.
Mivel a zsír áttetsző, némi fény áthalad rajta, ami torzulást okoz. Általában szürke árnyalattal színezik meg a dielektromos zsírt.

A dielektromos zsírok alkalmazásai és felhasználási területei
A dielektromos zsír fő felhasználási területe a kenés, a szigetelés, valamint az elektronikai készülékek hardver elemeinek a védelme a természetes és idegen anyagokkal szemben. Extra alkalmazásokhoz is használható, de leginkább gyújtógyertya-védelemben használják, hogy a gyertyák becsúszhassanak a kerámia tartályba, és megóvják azt az idegen tárgyaktól. Általában a zsírt minden olyan helyzetben használják, amikor elektromos alkatrészek, például processzorok, kábelek vagy kivezetések nedvességgel érintkezhetnek.

Mi az a szilikonzsír?
A szilikonzsír egy vízálló zsír, amelyet szilikonolajok sűrítőanyaggal való kombinálásával állítanak elő. A szilikonolaj általában polidimetil-sziloxán (PDMS), a sűrítőanyag pedig általában amorf füstölt szilícium-dioxid. Ezzel a formulával a szilikonzsír fehér viszkózus paszta formájában jön ki, amelynek pontos tulajdonságai az összetevők arányától és típusától függenek.

A szilikonzsír alkalmazásai és felhasználási területei
A szilikonzsírt leginkább az iparban, a vegyi laboratóriumokban és számos más fogyasztói területen használják. Az iparban az O-gyűrűket tartalmazó gumi alkatrészek kenésére és konzerválására használják. Mivel nem duzzasztja és nem lágyítja a gumit, szénhidrogén alapú zsírok helyett használják. Kenőanyagként és korróziógátlóként is jobban működik olyan célokra, amelyeknél kicsit vastagabb kenőanyagra van szükség.

A kémiai laboratóriumokban a szilikonzsírt főként ideiglenes tömítőanyagként, valamint kenőanyagként használják a csiszolt üvegek kereszteződéseinek összekapcsolására.

Az egyéb felhasználások közé tartozik a szilikon alapú kenőanyagok fogyasztói napi használata. Ilyen felhasználások lehetnek olyan alkalmazások, amelyekről a felhasználók úgy vélik, hogy a vazelint tartalmazó más kenőanyagok károsíthatnak bizonyos termékeket, például a tömítéseket és a latex gumit. A zsír hasznos lehet a tolltöltő szálak és mechanizmusok, különösen a szökőkútmodellek kenésére is.

Használható továbbá az O-gyűrűk tömítésére és konzerválására például vízvezetékekben, zseblámpákban, légpuskákban és vízálló órákban. Az elterjedt használat a vízbe meríthető zseblámpák szálainak kenése, amelyeket a búvárkodáshoz használnak. Az ok, amiért vízszigetelésre használják, az a vastag kiterjedése és az a tény, hogy más folyadékokkal és a legtöbb szeszes itallal ellentétben nem tud vízben oldódni.

Háztartási használatként a leggyakrabban a zuhanyfejek, az ajtózsanérok, a kerti tömlők menetei és a csavarmenetek kenése szerepel.

Lehetséges hasonlóságok a dielektrikum és a szilikonzsír között
Egyik zsírtípus sem vezeti az áramot.
Magas hőmérsékletnek is ellenállnak.
Mindkettőt kenési célokra használják különböző területeken.
Egyik zsírtípus sem oldódik vízben.

A dielektromos zsír és a szilikonzsír közötti különbségek
A kettő közötti fő különbségek a következők:
A dielektromos zsír egy áttetsző anyag, amelyet az elektromos vezetők tömítésére használnak, és megvédik azokat a portól, homoktól, szennyeződésektől és más idegen anyagoktól, amelyek a vezetőhöz tapadhatnak. A szilikonzsír viszont egy vízálló zsír, amelyet szilikonolajok sűrítőanyaggal való kombinálásával állítanak elő, és gumi alkatrészek, például O-gyűrűk kenésére és megőrzésére használják.

A dielektromos zsír és a szilikon zsír költsége
A dielektromos zsír a felhasználási jellegéből adódóan viszonylag drága, míg a szilikonzsír viszonylag olcsóbb.

Kémiai tulajdonságok
A dielektromos zsír nem vezet áramot és rugalmas marad (nem köt meg), míg a szilikonzsír kemény formára köt, de ez sem vezeti az áramot.

Vastagság
A szilikonzsír viszonylag vastag, míg a dielektromos kevésbé vastag.

A dielektromos zsír és a szilikon zsír összefoglalása
Több dielektromos zsírmárka ellenőrzésekor rájöhet, hogy ezek többsége szilikonzsír alapú. Ez önmagában problémássá tenné a kiválasztási és megkülönböztetési folyamatot. Mindazonáltal, ha van némi kémia háttér, akkor könnyebb lenne azonosítani, hogy melyik a dielektromos és melyik a szilikonzsír. Ezenkívül, ha ön az autóiparban dolgozik, könnyebben azonosíthatja őket, mivel például a dielektromos zsírt ott leginkább gyújtógyertyákon használják.