Mi a különbség a diftéria és a mandulagyulladás között?

A diftéria az orr és a garat fertőzése. A mandulagyulladás olyan gyulladás, amely a mandulák sejtjeit érinti.

Mi az a diftéria?
Meghatározás:
Ilyenkor egy bakteriális szervezet megfertőz, és problémákat okoz a torokban és az orrban, illetve néha a bőrön.

Okok és előfordulás:
A „Corynebacterium diphtheriaebacterium” a betegség leggyakoribb oka. A veszély a baktérium által termelt toxin. A diftéria nem gyakori betegség legalább is a világ legtöbb részén.

Tünetek:
A jelek bizonyos eltéréseket mutatnak attól függően, hogy a test melyik része fertőzött. Ha a diftériafertőzés a torokban és az orrban van, akkor a tünetek közé tartozik a nyelési nehézség, fájdalom a torokban, enyhe láz és gyors szívverés. A szájban és a torokban gyakran szürke színű membrán alakul ki. Ez a membrán vérzik, ha megpróbáljuk eltávolítani.

Komplikációk:
A baktériumok által termelt nagy mennyiségű toxin szívizomgyulladást, kómát és halált okozhat egy héten belül.

Felismerés:
A fenti tünetek diftériára utalhatnak, különösen a membrán jelenlétére. A torok tamponból származó baktériumok ún. Gram-festése a kórokozó jelenlétét mutatja. A molekuláris biológiai technikák a bakteriális DNS jelenlétét is ki tudják mutatni. A baktériumok tenyészetben is tenyészthetők, és ilyen módon azonosíthatók is.

Kezelés:
Az alkalmazható antibiotikumok közé tartozik az eritromicin vagy a penicillin. Diftéria antitoxin is adható a betegeknek. A legjobb a diftéria elleni védőoltással elkerülni a fertőzést. Ez a DTaP vakcina.

Mi az a mandulagyulladás?
Meghatározás:
Ilyenkor a mandulákat érintő gyulladásos válasz lép fel.

Okok és előfordulás:
A gyulladt mandulák leggyakoribb oka a „Streptococcus pyogenes”, a Streptococcusok A csoportjába tartozó típusa. Az olyan vírusok, mint az influenzát okozó vírusok, néha mandulagyulladást okozhatnak. A mandulagyulladás nagyon gyakori, és a feltételezések szerint a gyermekek torokfájásának 15-30%-át okozza. A fertőzés férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

Tünetek:
A mandulagyulladás tünetei közé tartozik a fájdalmas nyelés, duzzadt mandulák, torokfájás, vagy megduzzadt nyirokcsomók a nyakon. A mandulák gyakran vörösnek tűnnek, és fehér foltok vannak rajtuk. Rossz lehelet és nyakfájás is előfordulhat.

Komplikációk:
Ha a fertőzés a mandulákon és környékén súlyosbodik, peritonsillaris tályog alakulhat ki. A mandulagyulladást olyan baktériumok okozzák, amelyek átterjedhetnek a szívre és az ízületekre, reumás lázat okozva. A fertőzés átterjedhet a vesére is, gyulladást okozva.

Felismerés:
Az orvos előzetesen diagnosztizálhatja az állapotot a tünetek és a duzzadt és vörös mandulák láttán. A megerősítést úgy kaphatja meg, hogy levesz egy tampont a mandulákról, és a baktériumokat laboratóriumban tenyészti.

Kezelés:
A mandulagyulladás kezelésére antibiotikumok, például amoxicillin vagy penicillin adhatók. Ha a probléma továbbra is fennáll, mandulaműtétet lehet végezni, amelynek során a mandulákat sebészeti úton eltávolítják.

A diftéria és a mandulagyulladás közötti különbség?
Meghatározás
A diftéria a száj és a torok fertőzése, amelyet egy baktérium okoz. A mandulagyulladás a mandulák fertőzése és gyulladása.

Kórokozó organizmus(ok)
A Corynebacterium diphtheriae a diftériát okozó baktérium. A Streptococcus pyogenes és a vírusok mandulagyulladást okoznak.

Tünetek
A diftéria tünetei közé tartozik a torokfájás, a nyelési nehézség, a hártya kialakulása a torokban és a szájban, enyhe láz és gyors szívverés. A mandulagyulladás tünetei közé tartozik a torokfájás, a nyelési nehézség és a vörös, duzzadt mandulák fehér foltokkal.

Komplikációk
A diftéria szívizomgyulladáshoz, kómához és halálhoz vezethet. A mandulagyulladás vesegyulladást, peritonsillaris tályogot és reumás lázat okozhat.

Prevalencia
A diftéria nagyon ritka a fejlettebb vakcinázott országokban. A mandulagyulladás nagyon gyakori, és valószínűleg az összes gyermekkori torokfájás 15-30%-ának az oka.

Diftéria vs. Mandulagyulladás
A diftéria és a mandulagyulladás egyaránt olyan állapot, amely torokfájást okozhat.
A mandulagyulladás gyakori, és leggyakrabban a gyermekeket érinti.
A diftéria a legtöbb országban az oltási programok miatt ritka.

GYIK
A mandulagyulladás és a diftéria ugyanaz?
A mandulagyulladás és a diftéria különböző betegségek, amelyeket az embereket megfertőző kórokozók okoznak.

Mi a különbség a diftéria és a torokgyulladás között?
A diftériát egy másik baktérium okozza, nem pedig a Streptococcus, amely torokgyulladást okoz. Membrán is kialakul diftéria esetén, ami nem jellemző a torokgyulladásra.

Mi a különbség a torokgyulladás és a mandulagyulladás között?
Mandulagyulladás esetén a mandulák erősen begyulladnak, míg a torokfertőzés kevésbé vagy egyáltalán nem érinti a mandulákat. A torokfertőzés inkább a garatban (a torok régiójában) jelent problémát.

Mi a különbség a mandulagyulladás és az influenza között?
A mandulagyulladás kifejezetten a mandulák gyulladásos reakciója, míg az influenza egy vírusos fertőzés, amely a test számos részét érinti.

Mi a diftéria másik neve?
A diftériának sok más elnevezése is volt, beleértve a torokfájást, a rosszindulatú kruppot és a Boulogne-i torokfájást.

Milyen baktériumok okozzák a mandulagyulladást?
Az A csoportba tartozó Streptococcusok gyakran okoznak mandulagyulladást.

Mi mulasztja el gyorsan a mandulagyulladást?
Az antibiotikumok elpusztítják a mandulagyulladást okozó baktériumokat.

Mivel lehet gyorsan megszabadulni a mandulagyulladástól?
A mandulák sebészeti eltávolítása gyakran a leggyorsabb módja a probléma megállításának.

Milyen antibiotikumok kezelik a mandulagyulladást?
Az amoxicillint és a penicillint a mandulagyulladás kezelésére használják.