Mi a különbség a DNS és a CNAME között?

Valószínűleg sokan tudják, hogy a DNS az internet egyik alapja, amely a háttérben működik, hogy megfeleljen azoknak az internetes webhelyeknek, amelyeket az emberek a keresőmezőbe írnak be a mögöttes IP címükkel. Vannak azonban olyan esetek, amikor több szolgáltatás fut egyetlen szerveren, amelyek ugyanazt az IP címet osztják meg, mint például egy webhely és egy ftp-szerver. Itt egy CNAME rekord segítségével az altartományokat a tényleges tartománynévre irányíthatja. Nézzük meg, mi is pontosan a CNAME rekord, és hogyan hasonlítható össze a DNS A rekordokkal.

DNS
Elgondolkozott már azon, hogyan éri el azokat a weboldalakat, amelyeket szinte minden nap megtekint? Amikor beír egy szöveget vagy karakterláncot a web böngészőbe, mint például a google.com, wikipedia.com, abc.com stb., a DNS lefordítja az ilyen névkéréseket IP címekké. A hálózati világban a számítógépek számokkal kommunikálnak egymással, az emberek pedig nevekkel kommunikálnak egymással a való világban. Itt a DNS hídként működik a nevek és a számok között. Tehát a Domain Name System (DNS) olyan, mint egy internetes telefonkönyv, amely az internetes domain nevek adatbázisát karbantartja. A DNS egy decentralizált elnevezési rendszer, amely az ember által olvasható tartományneveket géppel olvasható IP-címekké alakítja. Ezért vannak ezek az IP címeink, amelyeket az interneten minden egyes eszközhöz hozzárendelünk.

CNAME
A CNAME, a kanonikus névrekord rövidítése, a tartománynévrendszer egyik erőforrásrekord típusa, amely az álnévnek valós vagy kanonikus tartománynévre való leképezésére szolgál. A CNAME azt jelzi, hogy egy tartománynév egy másik tartománynév álneve. A CNAME-t valódi névnek is nevezik, és könnyebb alias rekordnak tekinteni. Ahelyett, hogy egy DNS-nevet venne fel és egy IP-címre mutatna, a CNAME-vel inkább egy DNS-nevet vehet fel, és egy másik DNS-névre irányíthatja. Például egy CNAME rekord leképezheti a www.cname.com címet a cname.com tartomány valódi webhelyére. A kanonikus neveknek minden esetben más domain névnek kell lenniük, és soha nem lehetnek IP-címek. A CNAME rekord akkor fontos, ha több szolgáltatás fut egyetlen IP-címről.

A DNS és a CNAME közötti különbség
Jelentésük
A Domain Name System (DNS) olyan, mint egy internetes telefonkönyv, amely az internetes domain nevek adatbázisát karbantartja. Ez egy decentralizált elnevezési rendszer, amely az ember által olvasható tartományneveket géppel olvasható IP címekké alakítja. A kanonikus névrekord (CNAME) ezzel szemben a tartománynévrendszer egyik erőforrásrekord típusa, amelyet az álnév valódi vagy kanonikus tartománynévre való leképezésére használnak.

Térképezés
Noha az A rekordok és a CNAME rekordok is szabványos DNS-rekordok, apró különbségek vannak a kettő között. Míg a DNS A rekord egy tartománynevet egy vagy több IP címhez rendel hozzá, ha az IP ismert és stabil, addig a CNAME rekord az álnevet egy kanonikus tartománynévhez rendeli hozzá. Például a DNS egy tartománynevet (például www.example.com) lefordít IP-címre, például 192.168.1.1-re. A CNAME rekord ezzel szemben az olyan aldomaineket, mint a www.example.com és az ftp.example.net egy másik domain névhez rendeli hozzá, mondjuk az example.com-hoz.

Összegzés
A CNAME-rekord különösen akkor hasznos, ha mások szolgáltatásait használja a cége számára nyújtott szolgáltatásokhoz. Például sokszor használja a Google alkalmazásokat e-mail szolgáltatásaihoz. Tehát, ha aldomaineket használ, és az aldomaint egy másik domainre szeretné irányítani, csatlakoztassa a leveleket, majd csatlakoztassa a Google domain nevét, amelyet az adott szolgáltató adott. Így amikor valaki beírja a mail.elithetechguy.com címet, a rendszer a Google szervereire irányítja át, nem pedig egyszerűen az Ön e-mail szerverére. Ezért fontosak a CNAME-ek, amikor több szolgáltatás fut egyetlen IP-címről.

Hasonlóságok a DNS és a CNAME között
A CNAME egy DNS-rekord típus, amely egy álnevet képez le a tényleges névhez. A CNAME alapvetően a domain aldomainjeit más domain nevekre irányítja.

Milyen egy DNS CNAME példa?
A DNS a tartománynevet, például a www.example.com IP-címre fordítja le, például 192.168.1.1. A CNAME rekord ezzel szemben az olyan aldomaineket, mint a www.example.com és az ftp.example.net egy másik domain névhez rendeli hozzá, mondjuk az example.com-hoz.

A domain név megegyezik a CNAME nevével?
A CNAME lehetővé teszi, hogy egy tartománynév egy másik domain álneve legyen, amely a valódi domain. A CNAME rekordnak mindig másik tartománynévre kell mutatnia, és soha nem IP címre.

A DNS-rekordnak lehet A és CNAME is?
Technikailag nem lehet a CNAME-nek és más rekordokkal azonos neve. Az A rekordot akkor használhatja, ha az IP rögzített, ami a leggyakoribb felhasználási eset. Használhat CNAME rekordot, ha aliast szeretne létrehozni egy domain névből egy másik tartománynévbe.

Lehet 2 CNAME rekord?
Ne feledje, hogy egy aldomainben csak egy CNAME rekord lehet. Nem rendelkezhet másik CNAME rekorddal vagy más rekorddal. Tehát nem rendelkezhet több CNAME rekord azonos értékekkel.

Hogyan teremtsek CNAME rekordot a DNS-ben?
Egyszerűen lépjen a domain DNS rekordjaihoz, és adjon hozzá egy rekordot a DNS-beállításokhoz az „Új rekord létrehozása” alatt, és válassza ki a CNAME rekordtípust. Adja meg az aldomaint, a domain nevet, és mentse a beállításokat.