Mi a különbség a foci és a futsal között?

Foci vs Futsal

A foci szabadtéri játék. Másrészről a futsal a labdarúgás azon egyik formája, amelyet zárt térben játszanak.

A focit tehát a szabadban játsszák az időjárás viszontagságai közepette, és nagyobb pályán, mint a futsalt, amelyet kézilabda méretű kis pályán játsszanak teremben. A másik különbség a játékosok számában van. A labdarúgásban tizenegy játékos játszik (10 mezőnyjátékos és egy kapus), míg a futsalban csak öt (4+1).

A fociban tétmeccsen normál esetben három mezőnyjátékos és egy kapus csere megengedett, a lecserélt játékos már nem mehet vissza a pályára játszani. A futsalban viszont korlátlan számú csere lehetőség van, egy játékost többször is le illetve be lehet cserélni. A futsalban a kapus lecserélhető mezőnyjátékosra, azonban ennek a játékosnak megkülönböztető mezt kell viselnie.

A labdarúgásban, ha az oldalvonalon kimegy a labda, akkor azt kézzel kell bedobni úgy, hogy a játékos a feje fölött átlendítve dobja be a labdát. A futsalban viszont nincs bedobás, ha kimegy a labda az oldalvonalon. Itt ebben az esetben oldalberúgás van. A futsalban a kapus csak kidobással hozhatja játékba a labdát, és a kidobás után a kapus addig nem érintheti a labdát, amíg a labda át nem haladt a felezővonalon, vagy játékon kívülre nem került, illetve amíg az ellenfél valamelyik játékosa nem érinti a labdát.

Úgynevezett futóóra van a fociban, tehát nem állítják meg az órát a játékmegszakításokkor. Míg a futsalban igen, tehát itt tiszta játékidő van.

Egy félidő a fociban 45 perces, míg a futsalban 20 perc. A labdarúgásban nincs időkérés, a futsalban viszont félidőnként egyszer lehet időt kérni.

A focimeccsen nem engedélyezett, hogy cserejátékossal helyettesítsék azt a játékost, akit kiállítottak a mérkőzésről. Másrészt a futsalnál a kiállított játékost két percnyi tiszta játék után cserejátékos válthatja fel.

Míg a focimeccsen a szögletrúgásnál a labdát a sarokban felfestett ívben kell elhelyezni, addig a futsalban pontosan a sarokra, a két vonal találkozásához kell letenni a labdát.

A fociban nem tartják számon a szabálytalanságokat. A futsalba viszont nyilvántartják a szabálytalanságok számát, és félidőnként a hatodik szabálytalanság után minden szabálytalanságért egy kisbüntető jár az ellenfélnek, amit tíz méterről végeznek el, és csak a kapus lehet a szabadrúgást végrehajtó játékossal szemben.

A labdarúgásban a büntetőterület a tizenhatos, és télalap alakú. A futsalban büntetőterület hat méterre van a kaputól és félköríves alakú.

A labdarúgásban a büntetőpont 11 méterre van a kaputól és a büntetőterületen belül, vagyis a tizenhatoson belül van. A futsalban büntetőpont is 6 méterre van a kaputól, tehát pont a büntetőterületet jelző vonalon van.

A fociban van les szabály. A futsalban viszont nincs les, a támadóknak nem kell figyelniük, hogy nincsenek-e közelebb az ellenfél alapvonalához, mint az ellenfél utolsó előtti játékosa.

A focilabda mérete (5-ös) nagyobb mint a futsalban használatos labdáé (4-es).

A focisták cipője stoplis cipő, hogy stabilabban fussanak a füves talajon, míg a futsal játékosok cipője teremcipő, nem stoplis.

Összegzés

  1. A focit szabadtéren játsszák, míg a futsal beltéri játék.
  2. A fociban 11 játékos, míg a futsalban 5 játékos játszik.
  3. Egy focimeccsben három csere megengedett, míg a futsal játékban korlátlan számú csere megengedett (a nevezett játékosok mennyiségét figyelembe véve).
  4. Egy félidő a fociban alapból 45 percig tart, míg a futsalban 20 perc tiszta játékidő egy félidő. Amíg a labdarúgásban nincs időkérés, a futsalban félidőnként egyszer van időkérés.
  5. A focimeccsen a pályáról kiállított játékos cseréje nem engedélyezett. A futsalban a véglegesen kiállított játékost két perc tiszta játékidő után egy másik cserejátékos válthatja fel.
  6. A labdarúgásban a játékidő során nem áll meg az óra a játékmegszakításokkor, míg a futsalban megállítják az órát ilyen esetekben, vagyis a futsalban tiszta játékidő van.
  7. A labdarúgásban a büntetőpont 11 méterre van a kaputól és a büntetőterületen belül. A futsalban büntetőpont 6 méterre van a kaputól és a büntetővonalon.
  8. A fociban van les szabály. A futsalban viszont nincs les.