Mi a különbség a foci és a rögbi között?

Foci vs Rögbi

A foci a világ egyik legnépszerűbb sportja, másik nevén a labdarúgás. És bár a rögbi (valamint az amerikai futball) a fociból fejlődött ki, a kettő különbözik. A rögbi abból a szempontból jobban hasonlít a focihoz, mint az amerikai focihoz, hogy ez is egy folyamatos játék, tehát mindkettőnél futóóra van.

A labdák
A focilabda teljesen gömb alakú, és 32 varrott bőrből vagy műanyagból készül. 20 szabályos hatszöget és 12 szabályos ötszöget alkotva varrják össze.
A rögbi labda alakja viszont tojás szerű, a két végén hegyes, súlya körülbelül 383-440 gramm.

A játék lényege
A lényeg kezdetben a fociban és a rögbiben is hasonló volt, vagyis a labda az ellenfél hálójába rúgásával pontokat szerezni. De ez a rögbi esetében hamar megváltozott, mivel a kaput úgy módosították, hogy most már csak a léc fölé kell rúgni a labdát, nem pedig a hálón belül. A rögbiben végül pontokat adtak a labda célzónába helyezéséért.

Játékmenet
A játék menete, valamint a játékstratégia meglehetősen hasonló a foci és a rögbi esetében. A stratégia általában magában foglalja a védekező játékosok elszigetelését. Azonban a labdarúgástól eltérően a rögbiben hatalmas erőre van szükség ahhoz, hogy a labdát átjuttassák az ellenfél csapatán keresztül a célterületre (az ellenfél alapvonalán túlra).

A fociban 11 játékos lehet egyszerre a pályán egy csapatból, a rögbiben (unió) pedig ez a létszám 15.

A labdarúgásban van megkülönböztetett jogokkal rendelkező játékos, a kapus, a rögbiben viszont nincs kapus.

A fociban előre és hátra is lehet korlátlanul passzolni. Míg a rögbiben kézzel csak hátrafelé lehet passzolni (rúgni lehet előre is a tojás labdát).

A fociban kettő 45 perces félidő van és a játékvezető dönti el, hogy mikor fújja le a félidőt. A rögbiben két 40 perces félidő van és csak akkor van vége a félidőnek, amikor a 40 perc letelte után először kikerül játékból a labda.

A foci- és rögbi stoplis cipőket összehasonlítva, láthatjuk, hogy a rögbicipőkben lévő stoplik nagyobbak, mint a labdarúgóknál látható csapok (stoplik). Ez azt jelenti, hogy a rögbi stopli jobb fogást biztosít, mint a focisták stoplis cipője. A foci és a rögbi stopli összehasonlításakor látható, hogy a focicipőknél a lábujj részen is vannak stoplik. A rögbi stoplisoknál a lábujjrésznél nem megengedett stoplit alkalmazni, hogy elkerüljék a többi játékos sérülését, amikor valaki rálép.
Összehasonlításképpen az is látható, hogy a fociban és a rögbiben eltér a stoplisok száma. Egy futballcipőben több stoplis van, mint a rögbicipőben. Míg a rögbi cipőkhöz tíz stoplis, a futballcipőhöz körülbelül 16 stoplis tartozik. Egy másik látható különbség, hogy a futballcipők ékkapcsosak is, ami a rögbi cipőben nem megengedett

Összegzés:
A focilabda szabályos gömb alakú, míg a rögbi labda hosszúkás tojás alakú.
A fociban a labda kapuba juttatásával szerzik a gólokat, míg a rögbiben a labdát az ellenfél alapvonala mögé juttatva vagy a speciális kapu fölé rúgásával lehet pontokat szerezni.
A fociban a kapus kivételével (ő is csak a saját tizenhatosán belül) nem lehet kézzel a labdához érni, míg a rögbiben ez minden játékosnak megengedett.
Míg a fociban főleg az ügyesség és a gyorsaság segítségével lehet gólokat szerezni, addig a rögbiben sokkal nagyobb szerepet kap a fizikai erőkifejtés.
A fociban nem lehet (szabálytalan) a labdát vivő játékost földre vinni és úgy szerelni, míg a rögbiben ez a megengedett szerelési forma, azaz a mélyfogás.