Mi a különbség a funkcionális és a hagyományos erősítő edzések között?

Az erőnléti és edzési módszerek drámai fejlődésen mentek keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Megdőltek a világrekordok, kis mértékben csökkentek a rehabilitációs idők, és ma már a 40-es éveikben járó sportolók is versenyeznek a profi sportágakban, amelyet egykor főleg a fiatalabb sportolók uraltak. Az az állóképesség és energia szint, amit mostanában a sportolók között látunk valóban elképesztő. A táplálkozás és a készségképzés óriási szerepet játszott ebben az átalakulásban, amelyet a játéktéren tapasztalunk. A funkcionális edzés növekvő népszerűsége annak a jele, hogy valami megváltozott.

Mi az a funkcionális erősítő edzés?
A funkcionális edzés valószínűleg az egyik legnépszerűbb edzésfilozófia, amely az évek során fejlődött. Bár egy konkrét meghatározás még széles körben elfogadott, a funkcionális edzés, ahogy a neve is sugallja, a mindennapi életben végzett tevékenységekre jellemző funkcionális erőt fejleszti. Javítja szervezetünknek azon képességét, hogy elvégezze a mindennapi tevékenységeket, a szatyrok cipelésétől a konyhába, egészen a lépcsőn való fel-le mozgásig. A funkcionális edzés hatására egyszerűen jobban érezzük magunkat, aktívabbá, erősebbé és keményebbé tesz minket. Olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek edzik az izmokat, beépítve a munkahelyen vagy otthon, valamint a mindennapi tevékenységeink során használt alapvető mozdulatokat. Teljes testmozgásokat foglal magában, és ez a legfontosabb fejlesztendő erő olyan sportokhoz, amelyek nem a súlyemeléshez kapcsolódnak. A funkcionális edzés a mozgásról szól, nem pedig az erősítő felszerelésekről.

Mi az a hagyományos erősítő edzés?
A hagyományos erősítő edzés az erő növelésére összpontosít, miközben nem igazán befolyásolja a többi izomcsoportot. Egyszerre egy-egy izomcsoporton dolgozik szinte a kimerültségig, nagy súlyokkal vagy az edzőtermekben látható erősítő gépekkel. A hagyományos erősítő edzés magában foglalja a hagyományos edzőterem-alapú edzési gyakorlatok előírását, mint például a fekvenyomás, a tricepsz nyújtása, a felhúzás és a guggolás. Alapvetően az ellenállással kifejtett (például súlyzók használatával) erőnövelés edzési elveit alkalmazza, és az izmok megnövelésére is használják. Elszigeteli az izmok egy meghatározott csoportját, és súlyok emelésével jár el az izomerő növelése érdekében. Az ilyen típusú erősítő edzés technikái nagyon hasonlóak sok más típusú edzéshez. Sok hagyományos erősítő edzés megköveteli az általánosan használt edzőtermi eszközöket, például az egyszerű súlyzót, fekve nyomógépeket, lábnyomógépeket, egyéb súlyzósúlyokat stb.

Különbség a funkcionális és a hagyományos erősítő edzés között
Meghatározás
A funkcionális edzés a mozgásról szól, nem a felszerelésekről. A funkcionális kifejezést minden olyan edzéstípus leírására használják, amely nem testépítés. Úgy működik, hogy különböző testrészeinket funkcionális mozgásaikra edzi, ezáltal javítja egészséget és a napi tevékenységek végzésére való képességünket. A hagyományos erősítő edzés ezzel szemben az erő növelésére összpontosít, miközben nem igazán befolyásolja a többi izomcsoportot, és az izmok felerősítésére is használják. Úgy működik, hogy elszigeteli az egyes izmokat az izomerő növelése érdekében.

Gyakorlat
A funkcionális edzés a mozgásról, a törzsizmok és az izom/mozgás egyensúlyának fejlesztéséről szól. A funkcionális edzés olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek közös munkára edzik az izmokat, beépítve a munkahelyen vagy otthon, valamint a mindennapi tevékenységei során használt közös mozdulatokat, mint például az ugrás guggolása, az oldalra ugrás, a fekvőtámaszok, a deszkák, a felülések, a süllyesztések és a nyomások, valamint a holttestemelés. A hagyományos erősítő edzés olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek a nehéz fizikai edzési elveit alkalmazzák, mint például a súlyzósor, a serleg guggolás, a csípőtolás, a bicepsz erősítés kézi súlyokkal, az oldalirányú kitörés, a fekvőtámasz stb.

Felszerelés
A funkcionális edzéshez használt eszközök szélesebbek, és magukban foglalják a labdákat, stabilitáslabdákat, homokzsákokat, szalagokat, medicinlabdákat, vízbázisú eszközöket, szabad formájú deszkákat vagy ezek kombinációját. Sok hagyományos erősítő edzés megköveteli az általánosan használt edzőtermi eszközöket, például az egyszerű súlyzót, fekve nyomógépeket, lábnyomógépeket, egyéb súlyzósúlyokat, testrudakat, ellenállási szalagokat stb.

Összegzés
A funkcionális erőnléti edzés olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek edzik az izmokat, beépítve a munkahelyen vagy otthon, valamint a mindennapi tevékenységei során használt közös mozdulatokat. A súlyemeléssel nem összefüggő sportok számára ez a legfontosabb fejlesztési erő. A funkcionális edzést azonban kissé nehézkes lehet edzeni és figyelemmel kísérni. A legtöbb sportban ez a népszerűbb, és a funkcionális erő fejlesztését célozza. A hagyományos erősítő edzés az erő növeléséről szól, miközben egy adott izomcsoporton dolgozik, és nem befolyásol más izom rendszereket.

Mi az a 3 különböző típusú erőgyakorlat?
A három alapvető erősítő gyakorlat a kitörés, a guggolás és a lépcsőzés.
Mi tekinthető funkcionális erősítő edzésnek?
A funkcionális erősítő edzés a mozgásról szól, nem a felszerelésről. Teljes testmozgásokat foglal magában, és ez a legfontosabb fejlesztendő erő olyan sportokhoz, amelyek nem a súlyemeléshez kapcsolódnak.

Mi a különbség a keresztedzés és a funkcionális edzés között?
A funkcionális edzés az általános erő és egyensúly biztosításáról szól, és a sok gyakorlat magában foglalja az egész test és a szinte minden nap használt izmok edzését. A keresztedzés magas intenzitással végzett funkcionális mozgásokon alapuló edzések kombinációját foglalja magában.

Milyen példák vannak a hagyományos erősítő edzésre?
A hagyományos erősítő gyakorlatok az ellenálló edzés elveit alkalmazzák, az elszigetelt testrészekre összpontosítva, mint például a bicepsz erősítés, fekvenyomás, vállnyomás, hogy erőt és tömeget építsenek egy adott izomcsoportban.

Képes-e a funkcionális edzés izmot építeni?
A funkcionális edzés az alapvető erőn és stabilitáson dolgozik, és több izmot érint.