Mi a különbség a generátor és az inverter között?

A villamosenergia-elosztás szabálytalansága drámaian megnőtt az évek során, ami befolyásolta az energiatermelő ipar hirtelen felfutását. A villamosenergia-elosztásban használt két legelterjedtebb technológia a generátor és az inverter. Míg egy generátor külső forrásból állít elő elektromos energiát, az inverter egy rögzített egyenáramú forrásból nyeri az áramot, és ezt a teljesítményt váltakozó árammá alakítja. Az inverter az egyenáramot váltakozó árammá alakítja, amely az összes háztartási készüléknél használatos elektromos megtáplálási mód. Míg a generátor különböző mechanikai energiaforrásokból állít elő villamos energiát. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kettő összehasonlítását mutatjuk be az alábbiakban, hogy segítsünk megfelelően választani a két technológia között.

Mi az a generátor?
A generátor olyan elektromos eszköz, amely bármilyen külső forrásból származó mechanikai energiát elektromos energiává alakít át. Azonban nem pontosan hoz létre elektromos energiát, valójában az elektromágneses indukció alapelvén működik. Csak akkor szolgáltatott elektromos energiát, ha meghatározott sebességgel hajtja a generátort valamilyen főmotor, például egy dízelmotor, gőzturbina vagy szélturbina. A generátorok az egyik leghasznosabb eszközök az áramtermeléshez az áramellátás leállása esetén. Számos különböző mechanikai energiaforrásból állít elő villamos energiát, például szélturbinákból, gőzturbinákból, vízturbinákból vagy belső égésű motorokból. Az egyenáramú generátorokat elsősorban mobil berendezések elektromos rendszereiben, valamint erőművekben használják. Az egyenáramot széles körben használják kommunikációs rendszerekben és galvanizálási alkalmazásokban.

Mi az inverter?
Az inverter egy elektronikus eszköz, amely az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC) alakítja. Az inverterek gyakran tartalmaznak extra elektronikus áramköröket, amelyek vezérlik az akkumulátor töltését és a terheléskezelést, lehetővé téve a szabványos háztartási készülékek használatát. Tápadapterként működik a hagyományos háztartási készülékek táplálásához, az akkumulátoros vagy napelemes rendszeren alapuló otthoni vezetékeken keresztül. Az invertereknek hasonló minőségű energiát kell termelniük, mint a fő villamosenergia-hálózatokban. Működhetnek önállóan vagy a főhálózatra csatlakoztatott módban is. A legtöbb modern háztartási készülék, például hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, víztisztító és egyéb kis teljesítményű készülékek működtetésére használható. Egyszerűen fogalmazva, az inverter az egyenáramot váltakozó árammá alakítja, amely az összes háztartási készülék által használt szabványos áram fajta.

A különbség a generátor és az inverter között
Alapok
A generátor olyan elektromos eszköz, amely (akár vészhelyzeti) áramforrásként működik otthoni ellátáshoz vagy nagy teljesítményű szolgáltatásokhoz. A generátor alapvetően egy olyan eszköz, amely külső forrásból származó mechanikai energiát használ, és azt elektromos energiává alakítja. Főleg elektromos áramellátásra használják például az áramszünetek során. Az inverter ezzel szemben egy elektronikus eszköz, amely az akkumulátorokból, napelemekből vagy üzemanyagcellákból származó egyenáramot váltakozó árammá alakítja át. Ez egy hordozható eszköz, akkumulátorhoz vagy napelemes rendszerhez csatlakoztatva, amely arra való, hogy általános háztartási készülékeket elektromosan megtápláljanak.

A generátor és inverter áramforrása
A generátorban a motor a fő mechanikai energiaforrás, amely benzinnel vagy propán üzemanyaggal is működhet, míg a nagyobb, kereskedelmi célú motorok dízelt, propánt vagy földgázt használnak üzemanyagforrásként. A benzin az egyik legelterjedtebb üzemanyag, amely növeli a kis méretű generátorok hordozhatóságát. Az inverter viszont a tárolt teljesítményt szabványos váltakozó árammá alakítja. A hálózatra csatlakoztatott inverter a napelemekből és szélturbinákból származó energiát váltakozó áramú főenergiává alakítja, mivel a váltakozó áram alkalmasabb nagy távolságú átvitelre.

A generátor és inverter kapacitása
A generátorok nehéz elektromos berendezések, amelyek képesek ellenállni a nagy terhelésnek, és nagy kapacitással állnak rendelkezésre. Rendkívül hasznosak olyan helyeken, ahol hosszabb áramszünet van, és jobban tolerálják a szélsőséges áramkiugrásokat. A generátorok akkor is működnek, ha rövid ideig túlfeszültség áll elő. A generátor beindítása azonban némi erőfeszítést és időt igényel.
Az inverterek kis teljesítményű eszközök, amelyek ideálisak háztartási használatra, kisebb túlfeszültség mellett. Automatikus kikapcsolás funkcióval rendelkezik, amely lekapcsolja az áramellátást hirtelen áramkiugrások esetén, hogy elkerülje az egység károsodását. Ezenkívül az inverterek automatikusan el tudnak indulni például az akkumulátorról, ha az elsődleges szolgáltatói tápellátás megszűnik.

A generátor és inverter karbantartása
A legtöbb motoros generátor benzint vagy dízelt használ, amely rendszeres karbantartást igényel, mint például a desztillált víz cseréje, az olajcsere, a kenőolaj cseréje stb. A benzin és a gázolaj rövid, 12-24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkezik megfelelő karbantartás mellett. Plusz a benzin nem tárolható nagy mennyiségben néhány hónapnál tovább, hacsak nem használunk üzemanyag-stabilizáló vegyszert. Ezenkívül a generátorok több zajt keltenek. Az inverterek viszont kevesebb karbantartást igényelnek, vagy egyáltalán nem igényelnek karbantartást, mivel egyszerű áramköröket tartalmaznak, amelyek az egyenáramot AC áramra váltják bonyolultság nélkül.

A generátor és inverter összefoglalása
Bár a generátorok és az inverterek a két legelterjedtebb technológia, amelyet az energiatermelő iparban az energia deregulációjának kiküszöbölésére használnak, működésük és kapacitásuk azonban jelentősen eltér egymástól. A generátorok összetett, nagy terhelésű, nagy kapacitású berendezések, amelyek külső forrásból származó mechanikai energiát használnak, és azt elektromos energiává alakítják, és elektromos energiát termelnek. Az inverterek alacsony fogyasztású eszközök, amelyek rögzített egyenáramú forrásból nyerik az áramot, és mikroprocesszort használnak az egyenáram váltóárammá alakítására. Az inverterek az összes modern háztartási készülék táplálására használhatók, mint például a lámpák, a televízió, a hűtőszekrény stb. A generátorok benzinnel, gázolajjal valamint szélturbinával vagy vízturbinával is működhetnek.