Mi a különbség a globális felmelegedés és a globális elsötétülés között?

Mi a globális felmelegedés?
A globális felmelegedés vagy globális klímaváltozás egy olyan klimatológiai jelenség, amelyben a globális hőmérséklet emelkedik a légkörben lévő üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid és a metán növekedése miatt. Az elmúlt évszázad során a globális hőmérséklet megemelkedett, és várhatóan tovább fog emelkedni, ami hatással lesz minden éghajlat jövőjére.

A globális felmelegedés háttere
A globális felmelegedés jelenségét először az 1960-as években jósolták meg. Klímakutatók, például Charles David Keeling kimutatták, hogy a szén-dioxid évről évre növekszik szerte a világon. Azt feltételezték, hogy ez drámai hőmérséklet-emelkedéshez vezetne a szén-dioxid hőmegkötő tulajdonságai miatt.

A globális felmelegedés elsődleges bizonyítékai
Közvetlen hőmérsékletmérés

A globális felmelegedés elsődleges előrejelzése a hőmérséklet emelkedése. Ezt az 1960-as évek óta végzett közvetlen hőmérsékletmérés is megerősítette. Minden évben meleghőmérsékleti rekordok ezrei dőlnek meg szerte a világon, és a feljegyzések szerint a három legmelegebb év a 2010-es évek évtizede, ami a legutóbbi évtized volt a cikk írásakor.

A jég olvadása

Az emelkedő hőmérséklet miatt a gleccserek többsége visszavonulóban van, és a legtöbb jelentős jégtakaró mérete csökken, és évről évre veszít tömegéből. A szárazföldi jég olvadása aggodalomra ad okot az emelkedő tengerszint miatt. Egy másik aggodalomra okot adó dolog, hogy a hegyi gleccserek, különösen a Himalájában található gleccserek tartalmazzák az édesvízkészlet nagy részét, amely sok emberi társadalom ivóvízforrása.

A globális felmelegedés oka
A globális felmelegedés oka az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid és a metán koncentrációjának növekedése a légkörben. Az üvegházhatású gázok közvetlen mérése azt mutatja, hogy az elmúlt másfél évszázadban folyamatosan növekedtek. A múltbeli feljegyzések azt mutatják, hogy a szén-dioxid jelenlegi növekedése a 19. század közepe óta eltér a közelmúlt geológiai történetének normáitól. A szén-dioxid változásával kapcsolatos adatok legfontosabb forrása a jégmag adatai.

Jégmagok

Grönland középső síkságain nagyon rendszeres a havazás, ami egymást követő jégrétegeket hoz létre. Ahogy ezek a rétegek évről évre felhalmozódnak, a jég tömörebbé válik, és légbuborékok csapódnak le benne. Ezek a légbuborékok el vannak szigetelve a modern légkörtől, így összetételük tükrözi az ősi légkör összetételét.

Jégmag-rekordok felhasználásával a tudósok azt találták, hogy a szén-dioxid kibocsátás bizonyos szintet megtartott az elmúlt néhány százezer évben. A 19. századtól azonban a szén-dioxid kibocsátás szintje drámaian emelkedni kezdett, és eltér a várt szinttől. Ez a növekedés közvetlenül összefügg a hőmérséklet közelmúltbeli emelkedésével. Ésszerű összefüggést feltételezni a szén-dioxid és a hőmérséklet között, mivel a szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely megköti a nap hőjét, így növeli a hőmérsékletet.

A globális felmelegedés mint antropogén jelenség
A szén-dioxid-kibocsátás növekedésének oka az elmúlt kétszáz évben az ipari forradalomhoz köthető, amikor a fosszilis tüzelőanyagokat. Például a szenet és az olajat elkezdték használni a városok és a gépek energiaellátására. A szén és az olaj olyan szerves anyagok, amelyek akkor keletkeznek, amikor a korábban élő szervezetek hő és nyomás hatására megváltoznak. Amikor szén és olaj képződik, az egykori élő szervezeteket alkotó szén, amely jelenleg szén és olaj, kikerül a szénkörforgásból, így nem kerül vissza a légkörbe.

Az ipari forradalom idején azonban az emberek elkezdték kiszedni a szenet és az olajat a földből, és azt felhasználták gépeik meghajtására. Az égési folyamat során szén-dioxid keletkezik, ami a légkörben és az óceánokban a szén-dioxid nettó növekedéséhez vezet. A fosszilis tüzelőanyagok miatt az emberek túlzott mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe. Az emberek csak 200 évvel ezelőtt kezdtek el nagy mennyiségben fosszilis tüzelőanyagokat használni, és a szén-dioxid szintje és hőmérséklete csak az elmúlt 200 évben nőtt, nem megszokott módon. Ez valószínűsíti, hogy az emberi tevékenység a szén-dioxid-kibocsátás és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez vezetett.

A globális felmelegedés egyéb következményei
A jégtakarók olvadása és a tengerszint emelkedése mellett a globális felmelegedés valószínűleg szélsőségesebb időjárási mintákhoz, például hurrikánokhoz és áradásokhoz vezet. Az elmúlt évtizedben az ilyen jellegű események enyhén megnövekedtek, bár nem világos, hogy ez közvetlenül a globális felmelegedésnek köszönhető.

Mi az a globális elsötétülés?
A globális elsötétülés olyan jelenség, amelynek következtében a Föld felszínét érő napfény mennyisége csökken. Ezt a jelenséget először az 1950-es években fedezték fel, és a légkör szennyezésének tulajdonították.

A globális elsötétülés okai
A fosszilis tüzelőanyagok elégetése során aeroszolok keletkeznek, amelyek nagyon tükröződnek. Ahogy az aeroszolok koncentrációja a légkörben növekszik, fényvisszaverő képességük több napsugárzást tükröz vissza. Ez csökkenti a Föld felületét érő napfény mennyiségét.

A globális elsötétítés hatásai
A globális elsötétülés csökkentette a napsugárzás által a Föld felszínére jutó energia mennyiségét. Ez csökkenti a víz körforgását és kevesebb párolgást okoz, ami kevesebb csapadékhoz vezethet. Aggodalomra ad okot, hogy ez hatással lehet a mezőgazdaságra. Továbbá a csapadékos időszakok visszaesésére lehet számítani a világ azon részein is, ahol a nyári esőkre támaszkodnak a növények termesztésekor. A globális elsötétítés hatással lehet a növények növekedésére és a napenergiát használó megújuló energiaforrásokra is. Az 1980-as évek óta a levegőszennyezés megtisztítására irányuló környezetvédelmi politikáknak köszönhetően csökkent a globális elsötétülés, és egyesek azt is állítják, hogy ez megállt vagy megfordult.

Hasonlóságok a globális felmelegedés és a globális elsötétülés között
A globális felmelegedés és a globális elsötétülés egyaránt összefügg a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével. Továbbá mindkettő megelőzhető vagy mérsékelhető a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának a csökkentésével. Az éghajlat olyan módon történő megváltoztatásával is fenyegetnek ezek a jelenségek, ami jelentős hatással lesz az emberi társadalmakra.

A globális felmelegedés és a globális elsötétülés közötti különbségek
Bár vannak hasonlóságok a globális felmelegedés és a globális elsötétülés között, vannak jelentős különbségek is, amelyek a következőket foglalják magukban.

A globális felmelegedést az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid, a fosszilis tüzelőanyagok nagyobb mennyiségű elégetése okozza. Azonban a globális elsötétülés a fosszilis tüzelőanyagok égetésének melléktermékeként keletkező aeroszolok eredménye.
A globális felmelegedés a hőmérséklet növekedéséhez vezet, míg a globális elsötétülés elméletileg alacsonyabb hőmérséklethez vezet.
Egyes vélemények szerint a globális elsötétülés lelassult, megállt, vagy esetleg meg is fordult első felfedezése óta, miközben a globális felmelegedés folytatódik.
A globális felmelegedés a párolgó óceánok miatt megnövekedett csapadékmennyiséghez vezet, míg a globális elsötétülés a párolgás csökkenése miatt kevesebb csapadékhoz vezet.
Az elsötétülés nyugodtabb időjáráshoz vezet, mivel a vízkörforgásban lévő kevesebb energia kevesebb viharral jár, míg a globális felmelegedés szésőségesebb időjáráshoz vezet.

A globális felmelegedés és a globális elsötétülés összefoglalása
A globális felmelegedés olyan jelenség, amely során a Föld globális légköri hőmérséklete növekszik, ami jégtakarók olvadásához, magasabb tengerszinthez és szélsőségesebb időjáráshoz vezet. Elsősorban az antropogén üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid koncentrációjának növekedése okozza. A globális elsötétülés olyan jelenség, amelynek következtében egyre kevesebb napfény éri el a Föld felszínét, mivel a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének melléktermékeként megnövekszik az aeroszolok termelése. Mind a globális felmelegedés, mind a globális elsötétülés a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódik, és mindkettő jelentős hatással lesz az emberi társadalmakra, ha változatlan marad. E hasonlóságok ellenére a két jelenség abban különbözik, hogy az egyik melegebb, míg a másik hidegebb hőmérsékletet eredményez. Lehetséges, hogy a globális elsötétülés ellensúlyozta a globális felmelegedést, így a bolygó nem melegedett fel annyira, mint egyébként. Egy másik fontos különbség az, hogy a globális elsötétülés csökkenni látszik, vagy megszűnhetett, míg a globális felmelegedés továbbra is jelentős hatással van a bolygóra és az emberi civilizációra.