Mi a különbség a GMO (gén módosított) és az organikus (bio) élelmiszerek között?

A GMO anyagok nagyrészt jelen vannak a feldolgozott élelmiszerekben, míg a bioélelmiszerek előállításához természetes összetevőket használnak. Bár jelenleg egymásnak ellentmondó tanulmányok születnek az emberi egészségre gyakorolt ​​hatásuk előnyeiről és hátrányairól, általában több ellentmondás van a GMO-kkal kapcsolatban. A következőkben tovább foglalkozunk az ilyen különbségekkel.

Mi az a GMO?
A GMO (Genetically Modified Organism) vagy magyarul a genetikailag módosított organizmus (szervezet) olyan laboratóriumi eljárás eredménye, amely különböző gének mesterséges kombinációját foglalja magában, ezért egy hasonló kifejezést, a „transzgénikus” organizmust is használnak. A DNS származhat állatoktól, emberektől, rovaroktól, vírusoktól és baktériumoktól. Nagyon nagy az esély arra, hogy már mindenki fogyasztott GMO-kat, mivel szinte mindenféle feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók. Például az Egyesült Államokban néhány GMO-növény a repce, a gyapot és a szója.

Az első GMO-t 1973-ban hozta létre Herbert Boyer kutató és vállalkozó, valamint Stanley Cohen genetikus és Stanford professzor. Egy rezisztens baktériumot, egy antibiotikumot genetikailag módosítottak. Ezt a fejlesztést egy genetikailag módosított egér követte 1974-ben Rudolf Jaenisch professzor által. Majdnem egy évtized elteltével 1983-ban létrehozták az első génmódosított növényt, amely az első kereskedelmi forgalomba hozott génmódosított paradicsommá fejlődött, amelyet 1994-ben adtak ki.

A GMO-k olcsóbbak, mivel tömegtermelésüket könnyebb fenntartani. Ezenkívül a módosításnak köszönhetően kevesebb kártevő támadja meg az ilyen növényeket. Bár a GMO jelentős gazdasági haszonnal járt, arról is hírhedt, hogy káros egészségügyi hatásokat, például allergiás reakciókat, sőt rákot is okoz, így kapta amerikában a „Frankenfoods” becenevet. Azt is meg kell jegyezni, hogy vannak ellentmondásos tanulmányok az előnyökről és hátrányokról, mivel egyes kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a GMO-k nem jelentenek egészségügyi kockázatot az emberek számára.

Mi az organikus (bio) élelmiszer?
Bio az olyan termékek leírása, amelyeket nem vegyszeres műtrágyákkal és növényvédő szerekkel dolgoztak fel, termesztettek vagy hoztak létre. Bár a gazdálkodás a legkorábbi gyakorlata óta biogazdálkodás volt, az ökológiai mezőgazdaság mozgalma az 1940-es években indult az iparosodott gazdálkodásra reagálva. Pontosabban, Lord Northbourne alkotta meg az „ökológiai gazdálkodás” kifejezést 1939-ben, amikor megírta a „Nézz a földre” című könyvet.
A bioélelmiszerek előnyben részesítendők, mivel mentesek a mesterséges összetevőktől és a természetellenes eljárásoktól. Az ilyen termékek azonban drágábbak a magasabb fenntartási költség és a kevesebb betakarítás miatt. Ráadásul egyes kutatások azt sugallják, hogy a biotermékek fogyasztása nem javítja jelentősen az egészséget.

Különbség a GMO és az organikus élelmiszerek között
GMO és bio ára
A biotermékek általában drágábbak a GMO-khoz képest a fenntartási költségek és a betakarítási hozam miatt. A bioélelmiszerek ára állítólag 25-50%-kal magasabb, mint a hagyományos (GMO) társaiké.

Módosítás
A GMO-k megváltoztatták a DNS-t (amely származhat állatoktól, vírusoktól vagy baktériumoktól), míg az organikus élelmiszerek megtartják eredeti genetikai felépítésüket.

Karbantartás
Az ökológiai bio gazdaságok fenntartása általában több erőfeszítést és pénzt igényel, mivel nagyobb a sebezhetőségük a kártevőkkel, betegségekkel és a zord időjárással szemben. Másrészt a GMO-növények jobban ellenállnak a kártevőknek és a betegségeknek. Ezenkívül a GMO-kat gyakran úgy tervezték, hogy magasabb termelési és szaporodási arányt biztosítsanak.

Történelem
Az élelmezés és a gazdálkodás már több ezer éve a biogazdálkodáson alapszik, míg az első GMO növényt 1983-ban hozták létre.

Szervezetek
Számos nem kormányzati szervezetről ismert, hogy támogatja a GMO-mentes élelmiszereket, és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) nemzeti bioprogramja megkönnyíti a biotermékek tanúsítását. Másrészt nincsenek olyan jól ismert szervezetek, amelyek támogatnák a GMO-élelmiszereket, és elősegítenék az ilyen speciális tanúsítást.

Egészségügyi problémák
Egészségügyi megfontolások miatt több vita is felmerül a GMO-termékekkel kapcsolatban. Számos kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy a GMO-t fogyasztó egerek nagyobb valószínűséggel szenvedtek betegségektől, mint azok, amelyek bioélelmiszert fogyasztottak. Ezért néhány ország, például Görögország és Franciaország kitiltotta a GMO-élelmiszerek piacát.

Szavatossági idő
A GMO-növényekhez képest a bionövények könnyebben megromlanak, mivel a bomlási sebességüket nem génmanipulálták. Ezenkívül a biogyümölcsöket és -zöldségeket nem permetezzük vegyszerekkel, ezért kevésbé ellenállóak a baktériumokkal és más bomlást okozó anyagokkal szemben. Ezenkívül a bioélelmiszerek nem tartalmaznak tartósítószereket vagy kapcsolódó vegyi anyagokat, amelyek késleltetik a megromlást.

Fogyasztók
Felmérések kimutatták, hogy többen hajlandók biotermékekre költeni, mint az olcsóbb GMO-kra. Nyilvánvalóan sok fogyasztó aggódik a genetikailag módosított élelmiszerek lehetséges negatív hatásai miatt.

Etikai aggályok
A biotermékekkel összehasonlítva a GMO-termékek több etikai aggályhoz kapcsolódnak, mivel egyesek úgy érzik, hogy a tudósok „istent játszanak” a növények és állatok természetes DNS-ének megváltoztatásával. Egyes szervezetek az ilyen technológiák emberi életekre való alkalmazásával is foglalkoznak.

A GMO vs Bio összefoglalója
A GMO vagy géntechnológiával módosított organizmus olyan laboratóriumi eljárás eredménye, amely különböző gének mesterséges kombinálásával jár.
Bio az olyan élelmiszer termékek leírása, amelyeket nem vegyszeres műtrágyákkal és növényvédő szerekkel dolgoztak fel és hoztak létre.
A biotermékek általában drágábbak, mint a GMO termékek.
Az ökológiai bio gazdaság fenntartása rendszerint több erőfeszítést és több pénzt igényel.
Egészségügyi megfontolások miatt több vita is felmerül a GMO-termékekkel kapcsolatban.
A GMO-növényekhez képest a bionövények könnyebben megromlanak.
Felmérések kimutatták, hogy többek hajlandók biotermékekre költeni, mint az olcsóbb GMO-kra.
A biotermékekhez képest a GMO-termékek több etikai megfontoláshoz kapcsolódnak.