Mi a különbség a gyulladás és az allergia között?

Mind a gyulladás, mind az allergia duzzanatot, viszketést és kiütéseket okozhat. Pontosabban, a gyulladás az a folyamat, amelynek során a test fehérvérsejtjei és az általuk termelt anyagok megvédenek bennünket a külső betolakodók (azaz baktériumok és vírusok) által okozott fertőzésektől. Másrészt allergia akkor fordul elő, ha a szervezet reagál valamire, ami jellemzően ártalmatlan. A továbbiakban részletesebben megvizsgálják különbségeiket.

Mi az a gyulladás?
A gyulladás a latin „inflammare” szóból származik, ami szó szerint azt jelenti: „szenvedéllyel felgyújtani”. Bár a fordítás romantikusnak hangzik, a gyulladás tünetei, mint például a duzzanat, a fájdalom, a funkcióvesztés, a hőség és a bőrpír, nem festenek szenvedélyes hangulatot. Ennek ellenére a gyulladás előnyös lehet, mivel kulcsfontosságú a gyógyulási folyamatban. A szervezet károsodásokkal vagy fertőzésekkel szembeni védekezésének tipikus velejárója. Ez az a folyamat, amelynek során a test fehérvérsejtjei és az általuk termelt anyagok megvédenek bennünket a külső betolakodók (azaz baktériumok és vírusok) által okozott fertőzésektől. Ha azonban egészséges szöveteket érint, vagy hosszabb ideig fennáll, a gyulladás káros lehet.

A gyulladás két fő típusa szokták osztani az akut és a krónikus gyulladásra. Az akut gyulladást szövetsérülés vagy káros kórokozók okozzák. A kezdeti fázisa gyorsan eltelik és csak néhány napig tart, ha nem javul, tályog alakul ki, vagy krónikussá válik. Ami a krónikus gyulladást illeti, azt a lebonthatatlan kórokozók vagy a túlműködő immunrendszer okozzák. Ez utóbbi megjelenése általában lassú, és hónapokig vagy évekig tarthat. Ez a szövetek hegesedéséhez, megvastagodásához vagy elhalásához vezethet.

Mi az allergia?
Az allergia a német „allergia” szóból származik, amely a görög „allos” szóból származik, ami jelentése „más” vagy „furcsa”, továbbá hozzá kapcsolódó másik görög szóból „ergon”, ami „tevékenységet” jelent. Akkor fordul elő, amikor a szervezet reagál valamire (allergénre), ami jellemzően ártalmatlan (például por, szőr, pollen, bizonyos élelmiszerek, rovarcsípés, bizonyos gyógyszerek stb.). A tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, légszomj, kiütések, viszkető bőr, fájdalom vagy érzékenység (a homlokon, a szemeken vagy az arcokon), laza székletürítés, hányás, hasmenés, valamint az ajkak, szemek, száj vagy torok duzzanata.

Az alábbiak az allergia szokásos típusai:

Gyógyszer allergia
Csak egy kis százalékuk van a valódi gyógyszer allergia kategóriában. A gyógyszeres reakciók többsége nem allergiás, hanem inkább a gyógyszer tulajdonságaiból eredő káros mellékhatások. A gyógyszeres reakciók kiváltó okának diagnosztizálásához általában a beteg története és tünetei az egyedüli tényezők. Időnként gyógyszerallergiás bőrvizsgálatot is el szoktak végezni.

Ételallergia
A 2004-es amerikai élelmiszer-allergén címkézési és fogyasztóvédelmi törvény szerint a nyolc fő élelmiszer-allergén közé tartozik a tej, a tojás, a hal, a kagylók, a diófélék, a földimogyoró, a búza és a szójabab.

Rovar allergia
A csípős rovarok közül a méhek, a darazsak, a dongók és egyes hangyák a leggyakrabban társított allergén források. A csípés nélküli rovarok is allergiás reakciókat válthatnak ki. A legelterjedtebbek a csótányok és a rovarokra emlékeztető poratkák.

Latex allergia
A kesztyűk, léggömbök, óvszerek, radírok, fogászati ​​termékek és egyéb természetes gumiból készült termékek közé tartozó a latex termékek is allergiás reakciókat válthatnak ki. A latex allergia jelentős kockázatot jelent az egészségre. Az immunrendszer latexre adott leggyakoribb reakciója az allergiás kontakt dermatitis.

Penész allergia
A gombák közé tartozik a penész is. Az allergiák egész évben előfordulhatnak, mivel a gombák számos környezetben virágozhatnak, bel- és kültéren egyaránt.

Kisállat allergia
Az állatallergia tipikus jelenség. Az állatok bőrében, vizeletében vagy nyálában található fehérjékre adott allergiás reakciók okozzák. Nagyon fontos megérteni, hogy nincs olyan kutya- vagy macskafajta, amely hipoallergén lenne.

Pollen allergia
A szezonális allergiák egyik leggyakoribb oka a pollen. Bár sokan a pollenallergiát „szénanáthának” nevezik, az egészségügyi szakemberek „szezonális allergiás rhinitisnek” nevezik.

Különbség a gyulladás és az allergia között
Meghatározás
A gyulladás a szervezet sérülésekkel vagy fertőzésekkel szembeni védekezésének tipikus összetevője. Ez az a folyamat, amelynek során a test fehérvérsejtjei és az általuk termelt anyagok megvédenek bennünket a külső betolakodók (azaz baktériumok és vírusok) által okozott fertőzésektől. Ha azonban egészséges szöveteket érint, vagy hosszabb ideig fennáll, a gyulladás káros lehet szervezetünkre. Összehasonlításképpen, allergia akkor fordul elő, ha a szervezet valamire reagál, ami jellemzően ártalmatlan.

Etimológia
A gyulladás a latin „inflammare” szóból származik, ami szó szerint azt jelenti: „szenvedéllyel felgyújtani”. Ami az allergiát illeti, a német „allergia” szóból származik, amely a görög „allos” szóból származik, ami jelentése „más” vagy „furcsa”, továbbá hozzá kapcsolódó másik görög szóból „ergon”, ami „tevékenységet” jelent.

Tünetek
A gyulladás tünetei jellemzően a duzzanat, a fájdalom, a funkcióvesztés, a túlzott hőség érzet és a bőrpír, míg az allergia tünetei közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, légszomj, kiütések, viszkető bőr, fájdalom vagy érzékenység (a homlokon, a szemekben vagy az arcon), laza bélmozgás, hányás, hasmenés, valamint az ajkak, a szemek, a száj vagy a torok duzzanata.

Típusok
A gyulladás két fő típusa az akut és a krónikus. Összehasonlításképpen, az allergia szokásos típusai a gyógyszerallergia, az ételallergia, a rovarallergia, a latexallergia, a penészgomba-allergia, a kisállat-allergia és a pollenallergia.

Gyulladás vs allergia

Gyakran Ismételt Kérdések:
Az allergia okozhat gyulladást a szervezetben?
Igen, bizonyos allergiás reakciók gyulladást okozhatnak, ami testfájdalmakhoz vezethet.

Mi a kapcsolat a gyulladás és az allergia között?
A gyulladást allergiás reakciók okozhatják.

Hogyan csökkenthetem az allergia okozta gyulladást?
Az antihisztaminok szabályozhatják az allergiás reakciók tüneteit, beleértve a gyulladást is. Súlyos reakciók esetén szükség lehet egy EpiPenre (epinefrin autoinjektor), amely segít megakadályozni a gyulladást okozó vegyi anyagok további felszabadulását.

Az allergia és a gyulladás ugyanaz?
Nem, az allergia akkor fordul elő, ha a szervezet valamire reagál, ami jellemzően ártalmatlan, míg a gyulladás az a folyamat, amelynek során a test fehérvérsejtjei és az általuk termelt anyagok megvédenek bennünket a külső betolakodók (azaz a baktériumok és vírusok) által okozott fertőzésektől.

Hogyan csökkenthetem a gyulladást az egész testemben?
A gyulladás csökkenthető legalább 7 óra alvással, elegendő mozgással, probiotikumok és gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával, időszakos böjtöléssel, a tejtermékek és glutén átmeneti elhagyásával, valamint a stressz kezelésével.

Honnan tudhatod, hogy van-e gyulladás a szervezetedben?
A gyulladás tünetei közé tartozik a duzzanat, a fájdalom, a funkcióvesztés, a hő és a bőrpír.

Összegzés
A gyulladás az a folyamat, amelynek során a test fehérvérsejtjei és az általuk termelt anyagok megvédenek bennünket a külső betolakodók (azaz a baktériumok és vírusok) által okozott fertőzésektől.
Az allergia akkor fordul elő, amikor a szervezet reagál valamire (allergénre), ami jellemzően ártalmatlan (például por, szőr, pollen, bizonyos élelmiszerek, rovarcsípés, bizonyos gyógyszerek stb.).
A gyulladás tünetei jellemzően a duzzanat, fájdalom, funkcióvesztés, melegség és bőrpír, míg az allergiák tünetei közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, légszomj, kiütések, viszkető bőr, fájdalom vagy érzékenység, laza bélmozgás, hányás, hasmenés és duzzanat.