Mi a különbség a kiberfizikai rendszerek és az IoT (dolgok internete) között?

Az internet két számítógép egyszerű kapcsolataként indult, de az igazi forradalom akkor következett be, amikor a világ bármely pontjáról érkező számítógépek zökkenőmentesen kapcsolódni kezdtek egymáshoz. Ez aztán számos szolgáltatás kifejlesztéséhez vezetett ezen a világméretű hálózaton. A kiberfizikai rendszerek és az IoT (dolgok internete) két olyan forradalom, amelyek a technológia jövőjét, és végül a világ jövőjét is alakítják.

Kiberfizikai rendszerek
A kiberfizikai rendszerek (CPS – Cyber-Physical Systems) olyan intelligens, tervezett rendszerek, amelyek a számítási, hálózati és fizikai folyamatok zökkenőmentes integrációjából épülnek fel. A CPS olyan számítástechnikai eszközök gyűjteményéből áll, amelyek egymással kommunikálnak, és visszacsatoló hurkon keresztül érzékelőkön és aktuátorokon keresztül kölcsönhatásba lépnek a fizikai világgal. A kiberfizikai rendszerek fizikai és számítógépes összetevők gyűjteménye, amelyek hálózatba kapcsolódnak. A gyakran új generációs számítástechnikai rendszernek nevezett CPS olyan technikai rendszerek, amelyeket számítógépes algoritmusok vezérelnek.

Napjaink legizgalmasabb és legfejlettebb innovációi közé tartoznak a kiberfizikai rendszerek. Ilyenek például az autonóm autók, quad-kopterek, intelligens hálózatok, robotrendszerek, ipari vezérlőrendszerek, intelligens világítási rendszerek stb. A kiberfizikai rendszerek mögött olyan rendszerek fejlesztése áll, amelyek integrálják a fizikai folyamatok dinamikáját a szoftverek és a hálózatok dinamikájával. Egyre gyakrabban vannak ilyen rendszerek mindenhol, az intelligens épületektől az orvosi eszközökön át a járművekig, és még sok más helyen. Tehát a CPS egy olyan rendszer, amely egyesíti a fizikát a kiberkomponensekkel, potenciálisan hálózatba kapcsolva és szorosan összekapcsolva.

A dolgok internete (IoT)
A dolgok internete, vagy (angolul) rövidítve csak IoT (Internet of Things), a negyedik ipari forradalom alappillére. A fejlettebb technológiák, például a gépi tanulás, a kiterjesztett valóság (AR), a kiberfizikai rendszerek és az IoT elterjedésével a digitális átalakulás világa hatalmas ugrást tett. Tehát az IoT egymással összekapcsolt eszközök, objektumok és emberek hálózati világa. Az IoT egy gyűjtőfogalom a világban egyre növekvő számú fizikai eszközre, amelyeket az internetnek nevezett közös szál köt össze.

Az IoT azonban nem csak a dolgok internethez való csatlakoztatására korlátozódik. Lehetővé teszi ezeknek a dolgoknak a kommunikációt és adatcserét, miközben értelmes alkalmazásokat hajtanak végre egy közös cél érdekében. Ahogy a kapcsolódó eszközök kapcsolódnak egymáshoz, intelligens eszközrendszerré válhatnak, és amikor ezek az eszközök a felhőn keresztül adatokat osztanak meg és elemzik az adatokat, azok értelmes információkká fordíthatók le, amelyek számtalan módon átalakíthatják a vállalkozásokat és az életünket.

Különbség a kiberfizikai rendszerek és az IoT között
Technológia
– A kiberfizikai rendszerek (CPS) olyan intelligens, tervezett rendszerek, amelyek zökkenőmentesen integrálják a számítási, hálózati és fizikai folyamatokat. Ez egy olyan rendszer, amely egyesíti a fizikát a kiberkomponensekkel, potenciálisan hálózatba kapcsolva és szorosan összekapcsolva, megteremtve az IoT alapjait. A dolgok internete (IoT) egy gyűjtőfogalom az egyre növekvő számú fizikai eszközre világszerte, amelyek az internethez és végül egymáshoz is csatlakoznak. Az IoT egymással összekapcsolt eszközök, objektumok és emberek hálózati világa.

Fókusz
– A kiberfizikai rendszerek fogalma a beágyazott rendszerek általánosítása. Ezek a rendszerek azzal foglalkoznak, hogy a fizikai rendszerek hogyan vezérelhetők és felügyelhetők a kibertér segítségével. Gyakorlatilag ez az integráció figyelembe veszi a számítógépes és a fizikai rész együttes működését. A dolgok internete (IoT) ezzel szemben egy fejlettebb állapotot képvisel, ahol a fizikai és a digitális világ egyetlen térbe keveredik. Az IoT arra összpontosít, hogy ezeket a fizikai tárgyakat hogyan lehet az internethez csatlakoztatni, hogy valami értelmes tevékenységet végezzenek.

Gépezet
– A kiberfizikai rendszerek olyan intelligens beágyazott rendszerek, amelyek szenzorhálózatokat integrálnak beágyazott számítástechnikával a fizikai környezet figyelése érdekében. A mechanizmust számítógépes algoritmusok vezérlik és felügyelik. E rendszerek emberi segítséggel képesek önállóan értékelni a működési feltételeket, és ezt követően támogatni a döntéshozatalt. A dolgok internete (IoT) ezzel szemben teljesen automatizált, vagyis nincs szükség emberi beavatkozásra.

Hatály
– A dolgok internete (IoT) a fizikai objektumok szintjén van, és a fizikai térben mindenütt jelen lévő kapcsolat kiépítésével foglalkozik. Az IoT hatóköre nem korlátozódik csupán a dolgok összekapcsolására, hanem lehetővé teszi, hogy ezek a dolgok kommunikáljanak és adatokat cseréljenek, amely adatok elemezhetők és értelmes információvá dolgozhatók fel. A kiberfizikai rendszerek aktuátorokat (mozgó tárgyakat) vagy érzékelőket integrálnak a hálózati technológiákba. Az érzékelők és aktuátorok a visszacsatolási hurokban emberi beavatkozással működnek, így viselkedésük a felhasználó igényei szerint változtatható.

Összegzés
A dolgok internete (IoT) olyan számítástechnikai eszközök, objektumok vagy emberek közötti kapcsolat és kommunikáció elrendezése, amely emberi beavatkozás nélkül képes adatcserére és adatátvitelre kommunikációs hálózaton keresztül. Az IoT szinte minden tartományi területen megvalósítható, ahol az interneten keresztül interakcióra van szükség a feladatok intelligens, emberi beavatkozás nélküli végrehajtásához. A kiberfizikai rendszerek számítási, hálózatépítési és fizikai folyamatok integrációját jelentik. Ezek olyan intelligens rendszerek, amelyek számítási elemek, például aktuátorok és érzékelők hálózatán keresztül kapcsolják össze a kiberteret a fizikai térrel.

Mik a kiberfizikai rendszerek a dolgok internetében (IoT-ben)?
A kiberfizikai rendszerek adják az IoT alapjait azáltal, hogy integrálják a fizikát a kiberkomponensekkel, potenciálisan hálózatba kapcsolva és szorosan összekapcsolva.

Melyek a kiberfizikai rendszerek példái?
Példák a kiberfizikai rendszerekre: autonóm autók, quad-kopterek, intelligens hálózat, robotrendszerek, ipari vezérlőrendszerek, intelligens világítási rendszerek stb.

Mit jelent a kiberfizikai rendszerek?
A kiberfizikai rendszerek a digitális világban reprezentált fizikai objektumok gyűjteménye, amelyek számítási, tárolási és kommunikációs képességekkel vannak integrálva, és hálózatban kapcsolódnak egymáshoz.

Mi a különbség a beágyazott rendszer és a kiberfizikai rendszer között?
A kiberfizikai rendszer a fizikai komponensek és a kiberkomponensek metszéspontjáról szól, ami az egész rendszert reprezentálja. A beágyazott rendszerek a rendszer agyára utalnak, ahol a kódok végrehajtásra kerülnek.