Mi a különbség a kollagén és az elasztin között?

A kollagén és az elasztin két kulcsfontosságú fehérje, amelyek fontos szerepet játszanak a bőr szépségében és egészségében. Feszessé, rugalmassá és ellenállóvá téve a bőrt. Az idő múlásával, az öregedés hatására ezeknek a fehérjéknek a termelése lecsökken a szervezetünkben, és a bőrünk elveszti a rugalmasságát, ami miatt ráncok jelennek meg rajtunk.

Ez a kétféle kulcsfontosságú fehérje együtt biztosítja a bőr feszességét, merevségét és rugalmasságát. A kollagén feszesen tartja a bőrt a helyén, míg az elasztin lehetővé teszi, hogy minden mozdulat után rugalmasan visszanyerje eredeti formáját, így megakadályozzák a ráncok megjelenését.
Fiatal korunkban a bőrből nem hiányzik a kollagén és az elasztin, így lesz feszes és ránctalan a kinézetünk. Ahogy öregszünk, a szervezetünk egyre kisebb mennyiségű kollagént és elasztint termel bőrünk számára, így az idő előrehaladtával a bőr öregedő, ráncos megjelenésű lesz. Az ultraibolya sugárzás és a környezetszennyezés hozzájárul a szövetek károsodásához és a bőr korai öregedéséhez.

Mi az a kollagén?
A kollagén valójában a bőrünkben természetesen megtalálható fehérjék csoportja, különösen a kötő-, rostos- és támasztószövetekben. A kollagén az a fehérje, amely a legnagyobb mennyiségben található meg az emberi szervezetben. Az emberi szervezetben lévő fehérjék 30%-a kollagén jellegű.

A kötőszövetek többféle szövetet és szervet támogatnak és összekötnek a szervezetben, egyfajta sejtes „ragasztóként”. Például a porcok, zsírok és inak is rostos szövetek. A kollagén megtalálható az izületi szalagokban, az erekben, a csontokban és természetesen a bőrben is.

Mi az az elasztin?
Az elasztin egy fibroblasztok által termelt fehérje, amely rugalmas rostok hálózatát képes létrehozni, és ötször jobban nyújtható, mint egy azonos átmérőjű gumiszalag. Ezek az elasztin szálak felelősek a bőr rugalmasságáért. (Egyébként a fibroblasztok egy heterogén sejtcsoport, amelyek a test kötőszöveti szerkezetének részét képezik, de felelősek az említett szövetek fenntartásáért is.)

Az elasztin szálak az összes bőrrost 5-10%-át teszik ki, de elengedhetetlenek a bőr rugalmasságának biztosításához. A kollagénnel ellentétben, amely egy rostos fehérje, az elasztin olyan fehérje, amely képes megnyúlni és visszatérni eredeti formájába.

Az izületi szalagok elasztint is tartalmaznak. Kötőszöveti vagy kollagénbetegségben szenvedő betegeknél a kollagént és az elasztint egyaránt érintik, károsítják a gyulladásos folyamatok.

A kollagén és az elasztin közötti különbségek
„Struktúra” – a kollagén a bőrben és a kötőszövetben található szerkezeti fehérje, míg az elasztin a rugalmas szerkezetek kötőszövetében található szerkezeti fehérje.
„Bőség az emberi testben” – a kollagén az emberi szervezetben a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, míg az elasztin kevésbé bőséges.
„Szín” – a kollagén színe fehér, míg az elasztin színe sárga.
„Funkció” – a kollagén erőt ad a bőr struktúrájának, míg az elasztin rugalmassá teszi ezt a struktúrát.
„Termelés” – a kollagén az életünk során egészen az öregedés kezdetéig termelődik, míg az elasztin a magzati időszakban termelődik.

Összegzés
A kollagén és az elasztin egyaránt meghatározó szerepet játszik a bőr általános egészségi állapotában.
Az ultraibolya sugárzás károsíthatja az emberi bőr kollagén- és elasztin szálait, ami idővel sajnos bőrrákhoz vezethet.
A kollagén egészen a természetes öregedésig termelődik az emberi szervezetben, míg az elasztin főleg a magzati időszakban termelődik.
A kollagén fő tulajdonsága, hogy erőt ad a bőrünk struktúrájának, míg az elasztin lehetővé teszi, hogy az azt tartalmazó szerkezetek megnyúljanak, és károsodás nélkül, rugalmasan visszatérjenek eredeti formájukba.