Mi a különbség a metamucil és a probiotikumok között?

A metamucil és a probiotikumok egyaránt jót tesznek az emésztés egészségének. A metamucil rost-kiegészítő, ez a márkanév egyben vény nélkül kapható hashajtó is a székrekedés kezelésére. Ehhez képest a probiotikumok élő hasznos baktériumok és élesztőgombák, amelyek jót tesznek a bélnek.

Mi az a metamucil?
A metamucil egy rost-kiegészítő, amelyet psylliumból (a Plantago ovata nevű cserjeszerű gyógynövényből) készítenek.

Felhasználások:
Alkalmankénti székrekedés kezelésére használják, valamint a magas koleszterinszintre megfelelő étrenddel kombinálva, és egyéb kapcsolódó célokra. Úgy hirdetik, hogy segít a vércukorszint fenntartásában, a szív egészségében és az elektrolitok felszívódásában. Ezenkívül a metamucil oldható rostjai elősegíthetik a fogyást, mivel csökkenti az éhséget és lassítja az emésztést.

Hozzávalók:
Ez a Metamucil márka 100%-ban természetes psyllium héjat tartalmaz. A metamucil 70% oldható és 30% oldhatatlan rostot tartalmaz. Pontosabban nátriumot, kalciumot, citromsavat, káliumot és maltodextrint tartalmaz. A metamucil egyéb ízei (narancs ízű) és változatai (például kapszulák) inaktív összetevőket tartalmaznak, mint például mesterséges narancsaroma, szacharóz.

Mellékhatások:
A mellékhatások közé tartozhat a gyomorfájdalom, a nyelési nehézség, a bőrkiütés, a hányás, a viszketés, az émelygés és a légzési nehézség.

Mik azok a probiotikumok?
A probiotikumok élő hasznos baktériumok és élesztőgombák, amelyek jót tesznek a bélnek.

Előnyök
A probiotikumok egészségjavító spektruma a következőket tartalmazza:
Hasznos a laktóz intolerancia enyhítésében.
A joghurtban lévő Bulgaricus hasznosnak bizonyult a laktóz intolerancia enyhítésében.
Hasznos a gyomor-bélrendszeri betegségek enyhítésében.
Egyénileg vagy kombinációban védő hatást fejt ki az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés kezelésében.
A probiotikumok statisztikailag szignifikáns hatékonyságot mutattak az utazók hasmenésének megelőzésében.
Kiderült, hogy a probiotikumok javítják a gyomor-bélrendszer és az immunrendszer egészségét. Gyulladásos bélbetegségekben és Helicobacter pylori fertőzésben szenvedők megsegítésére ajánlják.
Csökkentheti a légúti fertőzések kockázatát vagy időtartamát.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a Lactobaciillus paracasei N1115-öt tartalmazó joghurt csökkentheti a légúti fertőzéseket a T-sejtek számának növelésével.
Ezen túlmenően a probiotikumokat más állapotok, például húgyúti fertőzések, krónikus vesebetegségek, foghordozás, csontritkulás, kéz-, láb- és körömfájás, immunitási zavarok és anyagcsere-rendellenességek enyhítésében is tanulmányozták.

A probiotikumok gyakori fajtái és forrásai
Számos probiotikum természetesen él a szervezetben, megtalálhatók az erjesztett termékekben is, mint a joghurt, egyes sajtok és a savanyú zöldségek. A gyakori fajok a Bifidobaktériumok (általában élelmiszerekben és kiegészítőkben használatosak), a Lactobacillus (természetesen a szájban, a vékonybélben és a hüvelyben találhatók).

Kockázat/mellékhatások
Az egyik elméleti kockázat az, hogy egy személy megbetegedhet a probiotikumoktól, ha az immunrendszere betegség vagy gyógyszeres kezelés következtében legyengült. Bár a probiotikumok általában biztonságosak, a mellékhatások közé tartozik a puffadás, a fejfájás és a hisztaminszint emelkedése.

A metamucil és a probiotikumok közötti különbség
Meghatározás
A metamucil egy psylliumból készült rost-kiegészítő, míg a probiotikumok élő hasznos baktériumok és élesztőgombák, amelyek jót tesznek a bélnek.

Felhasználások/előnyök
A metamucilt alkalmankénti székrekedés kezelésére használják; magas koleszterinszint megfelelő étrenddel kombinálva, és egyéb kapcsolódó célokra. Úgy hirdetik, hogy segít a vércukorszint fenntartásában, a szív egészségében és az elektrolitok felszívódásában. Ezenkívül a metamucil oldható rostjai elősegíthetik a fogyást, mivel csökkenti az éhséget és lassítja az emésztést. Összehasonlításképpen, a probiotikumok egészségjavító spektrumába tartozik a laktóz intolerancia enyhítése, a gyomor-bélrendszeri betegségek, a légúti fertőzések, a húgyúti fertőzések, a krónikus vesebetegségek, a bakteriális vaginosis, az androgén alopecia, a foghordozás, a csontritkulás, a kéz-, láb- és körömfájás, immunitási zavarok és anyagcserezavarok.

Adagolás
A probiotikumok optimális adagja a terméktől és állapottól függ.

Összetevők/ Források
A metamucil 100%-ban természetes psyllium héjjal rendelkezik. 70% oldható és 30% oldhatatlan rostot tartalmaz. Ehhez képest sok probiotikum természetes módon él a szervezetben, megtalálhatók az erjesztett termékekben is, mint a joghurt, egyes sajtok és ecetes zöldségek. A gyakori fajok a Bifidobaktériumok (általában élelmiszerekben és kiegészítőkben használatosak), a Lactobacillus (természetesen a szájban, a vékonybélben és a hüvelyben találhatók).

Mellékhatások
A metamucil mellékhatásai közé tartozik a gyomorfájdalom, a nyelési nehézség, a bőrkiütés, a hányás, a viszketés, az émelygés és a légzési nehézség. Ami a probiotikumokat illeti, az egyik elméleti kockázat az, hogy egy személy megbetegedhet, ha az immunrendszere betegség vagy gyógyszeres kezelés következtében legyengült. Bár a probiotikumok általában biztonságosak, a mellékhatások közé tartozik a puffadás, a fejfájás és a hisztaminszint emelkedése.

Metamucil vs probiotikumok

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK):
Lehet-e együtt szedni a metamucilt és a probiotikumot?
A szokásos válasz igen. A rostok és a probiotikumok együttvéve nem okozhatnak problémát, mivel kiegészíthetik egymást. Egyes gyártók még a probiotikumokat rostokkal is kombinálják.

Segít a metamucil a bélbaktériumoknak?
Igen, az oldható rostok képesek táplálni a jó baktériumokat a beleinkben.

A probiotikumok segítenek székletürítésben?
A kutatók azt találták, hogy a probiotikumok növelték a heti székletürítés gyakoriságát, és elősegítették a széklet lágyítását.

A probiotikumok segítenek a rostokban?
Igen, a probiotikumok erősítik a rostokat. Az oldható rostok üzemanyag-forrásként szolgálhatnak a probiotikumokhoz.

Összegzés
A metamucil egy psylliumból készült rost-kiegészítő, míg a probiotikumok élő hasznos baktériumok és élesztőgombák, amelyek jót tesznek a bélnek.
A metamucilt alkalmankénti székrekedés kezelésére használják, magas koleszterinszint megfelelő étrenddel kombinálva, és más kapcsolódó célokra, míg a probiotikumok egészségjavító spektrumában a laktóz intolerancia, a gyomor-bélrendszeri betegségek, a légúti fertőzések, a húgyúti fertőzések és a krónikus vesebetegségek enyhítése szerepel.
A metamucil 100%-ban természetes psyllium héjjal rendelkezik. 70% oldható és 30% oldhatatlan rostot tartalmaz. Ehhez képest számos probiotikum természetesen él a szervezetben, ezek megtalálhatók a fermentált termékekben is.