Mi a különbség a növényi alapú és a vegán étrend között?

A növényi alapú és a vegán kifejezések különböző étkezési szokásokra vonatkoznak. A kettő közötti különbség a vegán döntéséből fakad. Azaz, hogy minden áron kerüli az állati eredetű termékeket. A növényi alapú étkezési stílus támogatja a növényi anyagokat az étrend alapjaként, de bizonyos állati eredetű termékeket is beenged az étkezési rendszerbe. A vegán nem eszik állati eredetű termékeket, mert életmódot választott, és elkötelezett az állatok jogai és a kegyetlenség elleni küzdelemben. A vegánok nem esznek semmilyen állati hús terméket, és nem esznek állati eredetű termékeket sem, például tejet, tojást és állati eredetű összetevőket. A méz például az állati eredetű termékek kategóriájába tartozik, mert a méhek fáradhatatlan munkája.

A növényi alapú étrend a teljes növényi élelmiszerekre, mint az étrend fő összetevőire összpontosít. Az ilyen étrend mögött gyakran egészségügyi döntés áll. A növényi alapú étrend és a teljes értékű élelmiszerek arról híresek, hogy a betegségek és a rák elleni védekezés hasznos forrásai. Első pillantásra látható volt, hogy a kettő ugyanazt a mintát követi, de van egy lényeges különbség. A vegánok beépíthetik étrendjükbe a növényi alapú táplálkozást, de a növényi alapú táplálkozás nem annyira elkötelezett az állati eredetű termékek minden formájának kizárására. Ezért a vegánok elfogadhatják a növényi alapú ételeket, de a növényi alapú életmódot nem, mivel bizonyos állati eredetű termékek szerepelhetnek benne. A növényi alapú életmód nem foglalja magában a vegánok elkötelezettségét, hogy életstílusukban kerüljenek minden állati eredetű terméket.

Mi az a növényi alapú táplálkozás?
Növényi alapú azt jelenti, hogy az étrend alapját a teljes növényi anyagok, például a gyümölcsök és zöldségek alkotják. A növényi alapú étrend teljes értékű élelmiszereket tartalmaz, amelyek levélzöldekből, burgonyagumókból, magvakból, diófélékből, tengeri zöldségekből, hüvelyesekből és gombákból, például élesztőből állnak. A hús, a tej, a tojás, a vaj és a zselatin nem növényi eredetű élelmiszerek. A növényi alapú étrendnek nem szabad tartalmaznia az úgynevezett „töredékeket”, mivel ezek a teljes növényi táplálék részét képezik, de bizonyos gyártási folyamatok során megváltoztak.

A liszt, a cukor és az olaj töredékek. A növényi alapú étrend az egész növény elfogyasztására irányul, de bizonyos fűszerek, mint például a mustár, elfogadhatók, mivel minimális feldolgozásúak. A növényi alapú táplálkozásnak számos egészségügyi előnye van. Csökken a szívbetegségek száma, csökken a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és az elhízás kockázata. Azt is felvetették, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a mellrák kockázatát. A növényi alapú étrend némi rugalmasságot tesz lehetővé, és néhány állati eredetű termék is beletehető.

Miben más a „növényi alapú” táplálkozás?
Ez egy teljes értékű étkezési mód, melynek alapja a növényi táplálkozás.
Az étkezési stílus az egészséges életmódra összpontosít.
Bizonyos mértékig rugalmas, de a teljes élelmiszer-koncepció a legfontosabb jellemző az egészségügyi előnyök szempontjából.

Mi az a vegán?
A vegán egy másik egészséges étkezési stílus, de aki vegánná válik, annak szenvedélye lesz az állatok jogaiért. A vegán olyan filozófiát fog magáévá tenni, amely elfordul attól, hogy arra ösztönözze tagját, hogy bármi olyat egyen, ami állati eredetű termékhez kapcsolódik. A vegánok elkötelezettek filozófiájuk mellett, miszerint nem vesznek részt semmilyen állati eredetű termékkel kapcsolatos fogyasztásban, beleértve a ruházatot, például a bőrkabátokat és cipőket. A vegánok kerülik az állatokkal kapcsolatos élelmiszereket vagy iparcikkeket. A hús és húskészítmények, valamint az állatokból származó élelmiszerek, beleértve a tojást, a tejet, a sajtot és a mézet, nem fogadhatók el a vegán étrendben és életmódban. A vegán nem akar olyan élelmiszert enni, amelyet az érintett állaton keresztül biztosítottak. A vegán életmódot nem könnyű követni, és némi felkészülésre és odaadásra van szükség a megfelelő élelmiszerek beszerzéséhez.

Miben más a „vegán” táplálkozás?
A vegán filozófia ennek az étrendnek és életmódnak a követőit távol tartja minden állati terméktől, beleértve a ruházatot és a bőrárut is.
Ez a táplálkozás nem teszi lehetővé a vegán számára, hogy állatokkal kapcsolatos termékeket egyen.
A vegán ételek és az életmód kéz a kézben járnak, hogy kerüljék az állati eredetű termékek fogyasztását.
A vegán ételek elkészítése kihívást jelent. A növényi alapú élelmiszerek az étrend részét képezik, de az állatokhoz kapcsolódó élelmiszerek nem tolerálhatók.

Különbség a két étkezési terv között
Tartalom
A két étkezési terv a növényi alapú felépítésből adódóan hasonló tartalommal rendelkezik, de a vegán életmód inkább előíró jellegű, és nem engedi, hogy bármilyen állati eredetű termék szerepeljen az étrendben. A diéta tartalmának egy része mindkét étkezési módra átvihető. A mogyoróvaj és a kókusztej egyaránt passzol a növényi alapú táplálkozáshoz és a vegán táplálkozási tartalomhoz. A vegán étrend tartalma jobban meghatározott, míg a növényi alapú étrend csak a húst zárhatja ki, de a tejtermékek és a tojás továbbra is megengedett.
Készítmény
Mindkét diéta esetében extra előkészület szükséges, mert az ezekhez az étkezési módokhoz szükséges nyers táplálékot be kell szerezni. Egy vegánnak óvatosan kell változtatnia az étrendjén, és nem szabad egyszerre radikálisan változtatnia. Az étrend tartalma átmeneti szakaszt igényel, mivel a hús- és tejtermékek több rostot adnak a szervezetünknek. Az ételek elkészítésének érdekes módjainak megtalálása kihívást jelenthet. Néhány étel, például a humusz, tejtermékként ajánlott a vaj vagy kenhető termékek helyett. A humusz növényi alapú élelmiszerként és a vegán étrend részeként is használható.

Táplálék-kiegészítők.
A vegán vagy növényi alapú étrendben való részvétel étkezési kihívásokkal jár a hús- és fehérjehiány miatt. Célszerű beszerezni néhány étrend-kiegészítőt és vitamint az étrendhez. A B12-vitamin és a D3-vitamin csak állati eredetű termékekben található meg. A tejtermékek, a tojás és a hús ellátják a szervezetet ezekkel a tápanyagokkal, és a vegánoknak ki kell egészíteniük étrendjüket, ha már nem fogyasztják ezeket az állati eredetű termékeket sem.

Az életmód fenntartása
Mindkét esetben a leírt diéta iránti elkötelezettség szükséges. A vegán és a növényi étrend speciális ételeket és előkészítést igényel. Lehet, hogy nem a család által követett étrend, ezért speciális ételeket kell készíteni. Az étkezés is kihívást jelenthet, bár vannak éttermek, ahol vegán ételeket szolgálnak fel.

A növényi alapú és a vegán étrend összefoglalása:
Mindkét diéta radikális a kilátásait tekintve. A vegán életmód azonban elkötelezett az állatok jogai és a kegyetlenség elleni küzdelem iránt. A vegán egy lépéssel tovább viszi a diéta filozófiáját abban az értelemben, hogy az emberek hogyan élik életüket és hogyan viszonyulnak az állatkínzáshoz. Az állati eredetű termékek kerülése életük számos területére kiterjed, beleértve azt is, amit esznek.
Mind a diétáknak vannak egészségügyi előnyei, és betartásuk bizonyos szívbetegségek, elhízás, cukorbetegség és esetleg mellrák megelőzéséhez járulhat hozzá.
A vegán étrend követése odaadást igényel, és hatással van az ember életének más területeire is.
A vegán étrendet nem könnyű összekapcsolni az aktív társasági élettel.
A növényi alapú étrend rugalmasabb, és kívánság szerint lehetővé teszi bizonyos állati eredetű élelmiszerek beépítését az étrendbe.
Mindkét diéta étrend-kiegészítőket igényel, hogy gondoskodjon a hiányzó vitaminokról az étrendben, de a vegánoknak jobban tisztában kell lenniük a kiegészítők szükségességével. A vegánok nem tartalmaznak állati eredetű termékeket, ezért nem engednek be étrendjükbe néhány alapvető vitamint és ásványi anyagot, amelyek a húsban és állati termékekben található fehérjékből származnak. A vegánok nem tekintenek kivételt az állati termékektől való tartózkodás szabálya alól. A vegán étkezési stílus útja nehezebben követhető.