Mi a különbség a paleo és a keto diéta között?

Mi az a keto?
A keto a ketogén diétára utal. Ez egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, általában napi 50 g-nál kevesebb szénhidráttartalmú étrend, magas zsírtartalom és mérsékelt vagy alacsony fehérjebevitel mellett.

A ketogén diétát 1921-ben vezették be epilepsziás betegek kezelésére. Azóta különféle betegségek, például gyermekkori epilepszia, elhízás, cukorbetegség, idegrendszeri betegségek kezelésére ajánlják.

A ketogén diéta alkalmazása ketózist indukál a szervezetben. A ketózis az a fiziológiás állapot, amely a csökkentett szénhidráttartalmú étrend eredménye.
Néhány napos diéta után a szervezet glükóztartalékai elégtelenné válnak. A glükóz általában a központi idegrendszer egyetlen energiaforrása, amely a vér-agy gát miatt nem képes közvetlenül felhasználni a zsírokat és a zsírsavakat.

A glükóz hiányának alternatívájaként a szervezet kénytelen oxidálni a zsírsavakat a májban, és ketontesteket termel, köztük acetoacetátot, β-hidroxi-butirátot és acetont. A ketontestek ezután a szövetekben acetil-coA-vá alakulnak, majd alternatív szubsztrátot használva az adenozin-trifoszfát (ATP), azaz a fő energiaforrás előállításához.

Mi az a paleo?
A paleo a paleolit ​​étrendre utal. Kőkorszaki diétának, barlanglakó diétának vagy vadászó-gyűjtögető diétának is nevezik.
A paleolit ​​étrend minden olyan élelmiszerből áll, amely az ember számára elérhető volt a mezőgazdaság bevezetése előtt. A vadon élő állatok húsának és a nem termesztett növények fogyasztásán alapul. Ez magában foglalja a halat, a sovány húst, a tojást, a gyümölcsöket, a zöldségeket, a gyökereket és a dióféléket.

A paleolit ​​étrend kizár minden olyan táplálékforrást, amely a paleolit ​​időszakban, az emberi növénytermesztés és az állatok háziasítása előtt nem volt elérhető, mint például a gabonafélék, a termesztett hüvelyesek, a tejtermékek, a só, a cukor és a feldolgozott olajok.

A paleolit ​​étrendről kimutatták, hogy előnyös a fogyás, a testtömegindex és a derékbőség csökkentése. Az étrend javítja a vérnyomást és a glükóz toleranciát is.
A paleolit ​​étrenden végzett vizsgálatok még előzetesek és kis méretűek, ezért további kutatások szükségesek az ilyen diéta emberi anyagcsere-betegségekre gyakorolt ​​jótékony hatásának bizonyítására vagy cáfolására.

A különbség a paleo és a keto között

A ketogén és a paleolit ​​két népszerű diéta jelentős különbségekkel:

Szénhidrátok ketóban és paleóban
A ketogén diéta főként alacsony szénhidrátbevitelből áll, míg a paleolit ​​étrendben a szénhidrátok gyökerek, például burgonya, sárgarépa és édesburgonya formájában is jelen lehetnek, mivel ezeket a zöldségeket nem feltétlenül termesztették. A ketogén diéta kifejezetten elkerüli a magas szénhidráttartalmú gyökérzöldségeket, például a burgonyát és a sárgarépát, hogy alacsony glükózszintet tartson a szervezetben, és elősegítse a ketonok magas termelését.

Zsírok és fehérjék a ketóban és a paleóban
A paleolit ​​étrend a vadászaton és a gyűjtésen alapul, ami azt jelenti, hogy akkor lehet zsírban gazdag, ha minden elérhető táplálék vadon élő állatok húsából van. Ez azonban nem feltétlenül van így. A ketogén diétához képest a paleo diéta kevesebb zsírt, több fehérjét és több szénhidrátot tartalmazhat.

A keto diétának elsősorban magas zsírból, mérsékelt fehérjékből és nagyon alacsony szénhidrátbevitelből kell állnia. A zsírfogyasztás ebben az esetben származhat olajokból (növényi olajokból) vagy tejtermékekből, és nem feltétlenül csak a húsból.

Tejtermékek a ketóban és a paleóban
A paleolit ​​étrend kifejezetten tilt minden olyan élelmiszer fogyasztását, amelyet a mezőgazdaság és az állati háziasítás megjelenése után vezettek be az emberiség történetében, ideértve a tejtermékeket is.
A ketogén diéta ehhez képest egy magas zsírtartalmú diéta, amely lehetővé teszi teljes zsírtartalmú tejtermékek, például vaj, teljes zsírtartalmú krémsajt, nehéz tejszín és kemény sajt fogyasztását.

Gyümölcsök ketóban és paleoban
A gyümölcsök glükózt és fruktózt tartalmaznak, ezért nem ajánlottak az alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéta esetén, míg a paleolit ​​étrend a leszedett és gyűjtött gyümölcsök fogyasztásán alapul.

A keto és a paleo előnyei
A ketogén diéta jótékony hatásait tudományosan igazolták. Ketogén diéta javasolt a gyermekkori epilepszia, elhízás, cukorbetegség és a neurológiai betegségek kezelésére. Az utóbbi időben a rákkutatással kapcsolatos tanulmányokat végeznek a rákterápiára gyakorolt ​​hatásának felmérésére.
A paleolit ​​diéta éppen ellenkezőleg, egy népszerű étrend, amelynek tudományosan még nem bizonyított előnyei vannak. Közvetlen hatásai közé tartozik a súlycsökkenés, az alacsonyabb testtömeg-index és a kisebb derékbőség. Azonban még több kutatásra és klinikai vizsgálatra van szükség annak érdekében, hogy felmérjék az anyagcsere-betegségekre, például a cukorbetegségre vonatkozó előnyeit.


A keto és a paleo diéta összefoglalása

A keto és a paleo két fogalom, amely két különböző diétára utal, a ketogén és paleolit ​​étrendre.
Bár mindkettő az egészségesebb életmódot hirdeti, a ketogén és a paleolit ​​étrend jelentős különbségeket mutat:
A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, melynek célja a nagyon alacsony glükózszint tartása a szervezetben, miközben elősegíti a zsíranyagcserét és a ketonok termelését, mint új energiaforrást. A paleolit ​​olyan étrend, ami a mezőgazdaság megjelenése előtt is már az emberiség számára elérhető élelmiszerfajták fogyasztásából áll. Tartalmaz vadhúst, valamint összegyűjtött zöldségeket és gyümölcsöket.
A ketogén diéta lehetővé teszi a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását, és elriasztja a gyümölcsök fogyasztását. A paleolit ​​étrend tiltja a tejtermékeket, és engedélyezi a begyűjtött és szedett gyümölcsöket.
A ketogén diéta orvosilag előnyösnek bizonyult, különösen epilepszia, elhízás, cukorbetegség vagy neurológiai betegségek esetén. Még több klinikai kutatást kell végezni a paleolit ​​étrend előnyeinek bizonyítására.