Mi a különbség a recesszió és az infláció között?

A recesszió és az infláció kifejezések nagyon gyakoriak a gazdasági életben. Bár általában a zsugorodástól, a csúcstól, a bővüléstől és a mélyponttól eltérő üzleti ciklusokat tapasztalunk, előfordulhat, hogy nem tudjuk megjósolni az egyes ciklusok gazdasági eredményeit. Bár mindannyian tudjuk, hogy ez a két fogalom semmilyen módon nem kedvez a gazdasági növekedésnek, az okok, valamint a gazdaságra gyakorolt ​​hatások különböznek, amint azt alább vázoljuk.

Mi az a recesszió?
Ez a gazdasági tevékenységekből adódó összes bruttó hazai termék két egymást követő negyedéves csökkenése. A recessziót magas munkanélküliségi szint, alacsony nyersanyagárak, az eszközök árának csökkenése és alacsony eladások jellemzik. Ez csökkenti a gazdaságba vetett bizalmat. A recessziók száma világszerte körülbelül 33 volt 1854 óta.

Bár minden recesszió egyedi, a recesszió néhány ismert oka a következő:
Alacsony fogyasztói bizalom a gazdaságban – ha a fogyasztók nem kellően bíznak egy gazdaságban, a költési szokások megváltoznak, és az emberek csak a szükségleteket fogyasztják.
A magas szintű munkanélküliség – ez alacsony fogyasztást eredményez, ami viszont az eladások visszaeséséhez vezet. A munkaadók ezért kénytelenek csökkenteni a költségeket. Egyes pozíciók feleslegessé is válhatnak. Ez a munkanélküliség magas szintjéhez vezet.
Magas kamatok – a magas kamatlábak korlátozzák a likviditást, csökkentve a befektetések számát egy gazdaságban.
A lakásárak és az eladások csökkenése – a lakástulajdonosok kénytelenek visszafogni kiadásaikat a saját tőke elvesztése miatt.
Dereguláció – egyes kormányzati szabályozások recesszióhoz vezethetnek.
Buborékok felrobbanása.
A háború utáni lassulások.
A helyzet megmentése érdekében a kormányok olyan makrogazdasági politikát fogadhatnak el, mint például az adócsökkentés, a kormányzati kiadások növelése és a pénzkínálat növelése.

Mi az infláció?
Ez a termékek és szolgáltatások árának idővel történő növekedése egy gazdaságban. Ez által minden valutaegységgel kevesebb szolgáltatást és terméket tudunk vásárolni, ezáltal gyengíti az adott valutát. Bár a közgazdászok azt állítják, hogy a mérsékelt infláció előnyös a gazdaság számára, a magas infláció túlfűtött gazdaságot jelez.

Az infláció a gazdaság növekedésének eredménye, amely a termékek és szolgáltatások iránti kereslet növekedéséhez vezet. Ennek eredményeként a kereslet felülmúlja a kínálatot, ami az árak emelkedését okozza. Az inflációt százalékban fejezik ki, és egy valuta vásárlóerejének csökkenését jelzi. Mérése a nagykereskedelmi árindex (WPI) és a fogyasztói árindex (CPI) segítségével történik.

Az infláció a következőkre oszlik:

Kereslet-húzó infláció – Ez az infláció, amelyet a termékek és szolgáltatások iránti kereslet magasabb növekedése okoz, mint amennyit egy gazdaság elő tud termelni, és ezáltal kereslet-kínálati rést hoz létre.
Költségnyomó infláció – Ez az infláció, amelyet a termelési költségek növekedése okoz, ami a végtermékek árának növekedését okozza.
Beépített infláció – Múltbeli események okozta infláció, amely a jelenben is fennáll. Ennek következtében a munkavállalók béremelést követelhetnek, ami a termékek és szolgáltatások költségeinek emelkedését eredményezi.
Az infláció azoknak a vagyontulajdonosoknak kedvez, akik értékálló eszközökkel rendelkeznek. Azonban nem kedvez a készpénzzel rendelkezőknek, mivel a valuta értéke csökken.

Az inflációt olyan monetáris politikán keresztüli intézkedésekkel kell szabályozni, amelyek során a jegybank határozza meg a pénzkínálat növekedésének ütemét és mértékét.

Hasonlóságok a recesszió és az infláció között
Mindkettő hatással van a gazdasági tevékenységekre.
Mindkettőt hátrányos gazdasági következmények okozzák.

A recesszió és az infláció közötti különbségek
Meghatározás
A recesszió a gazdasági aktivitás általános visszaesését jelenti a bruttó hazai termék két egymást követő negyedévben bekövetkezett csökkenése következtében. Másrészt az infláció az áruk és szolgáltatások árának időbeli növekedését jelenti egy gazdaságban.
Míg a recessziót a bruttó hazai termék méri, az inflációt a nagykereskedelmi árindex (WPI) és a fogyasztói árindex (CPI) méri.

Időszak
Míg recesszió csak bizonyos gazdasági körülmények között következik be, addig az infláció folyamatosan jelentkezik egy gazdaságban.

A recesszió és az infláció összefoglalása
A recesszió a gazdasági aktivitás általános visszaesését jelenti a bruttó hazai termék két egymást követő negyedévben bekövetkezett csökkenése következtében. Másrészt az infláció a termékek és szolgáltatások árának egy bizonyos időszakon belüli növekedését jelenti a gazdaságban. Ezt a nagykereskedelmi árindex (WPI) és a fogyasztói árindex (CPI) méri.