Mi a különbség a retinol és az AHA között?

A retinol és az alfa-hidroxisavak (AHA-k) a két legfontosabb összetevő, amelyek segítenek csökkenteni a bőr öregedésének hatását vagy megakadályozni a jövőbeni öregedést. Az örökkévaló fiatalság aktualizálása régóta dédelgetett álom. És ki ne szeretne tíz évvel fiatalabbnak látszani, és megfordítani az idő hatásait, különösen az arcbőrén. Nos, ez nem lehetetlen. Megfelelő beavatkozással néhány hét alatt visszafordíthatja az évek óta tartó károsodást. Ennek egyik módja a napi fényvédő használata, mert a napozás valószínűleg az egyik legnagyobb oka a bőr korai öregedésének. Vagy használhat ránctalanító vagy öregedésgátló krémeket, amelyek erős hámlasztót és ránctalanítót tartalmaznak, mint például a retinol és az AHA.

Mi az a Retinol?
A retinol egy gyűjtőfogalom különösen azokra a krémekre, amelyek retinoidként ismert A-vitamin-származékot tartalmaznak. Ezek számos, vény nélkül kapható bőrápoló termékcsaládban megtalálhatók. A retinoidok helyi alkalmazását alaposan tanulmányozták, mint bármely más vegyületet a bőrgyógyászatban. A retinolt számos vény nélkül kapható bőrápoló termék hatóanyagaként használják, és csökkentik a bőr öregedésgátló hatását. Ez az A-vitamin egy másik formája, amely segít minimalizálni a finom ráncokat és csökkenti a pórusok megjelenését. Ez egy erős öregedésgátló összetevő, amely segít szabályozni a keratinociták növekedését és differenciálódását.
A retinol segít leradírozni a bőr felső rétegét, hogy a barna foltok világosabbak és kevésbé láthatóak legyenek. Bőrgyógyászok is javasolják a használatát a hét minden napján, életkorától és bőrtípusától függetlenül. Tehát segíthet az életkorral összefüggő bőrelszíneződéseknél, észrevehető mellékhatások nélkül. Úgy működik, mint a C-vitamin, kiüríti a régi sejteket és serkenti az új sejtek képződését. De van egy dolog, amire csak a retinol képes, vagyis át tudja programozni a régi sejteket, hogy fiatalos bőrsejteknek tűnjenek. Segít serkenteni a kollagéntermelést, és kiegyenlíti a bőrtónust.

Mi az az AHA?
Az alfa-hidroxisavak (AHA) a kémiai vegyületek egyik osztálya, amelyeket a bőrápolásban alapvetően hámlasztásra használnak. Az AHA-k vízben oldódó savak, amelyek cukornádból vagy más növényi forrásból származnak, ezért ezeket a savakat gyakran gyümölcssavaknak nevezik. Természetes vagy szintetikus úton származnak, és sokféle formában kaphatók, beleértve a glikolsavat, a borkősavat, a tejsavat, az almasavat, a citromsavat és a mandulasavat. A leggyakrabban használt AHA-k a tejből származó tejsav és a cukornádból származó glikolsav. Mindkettő kiváló hámlasztó, amely behatol a bőr felszínébe, leégeti a régi sejteket, és serkenti az új sejtek növekedését.
Úgy gondolják, hogy az AHA-k azokból a kémiai hámlasztásokból származnak, amelyeket a plasztikai sebészek és bőrgyógyászok évek óta használnak. A peelingek kiváló kozmetikai anyagok, amelyek segítenek eltávolítani a bőr öregedésének nemkívánatos jeleit, mint a ráncosodás, a bőr érdessége, a bőr alatti vonalak és a bőr elszíneződése. Az átlagos AHA fogyasztóknak eladott termékeknek AHA-koncentrációja 10 százalék vagy kevesebb, a professzionális kozmetikusok AHA-koncentrációja 20 és 30 százalék között lehet, orvosi felhasználás esetén pedig akár 50-70 százalék is lehet.

A Retinol és az AHA közötti különbség
A retinol az A-vitamin származékok családjába tartozik, amelyek a telítetlen szerves vegyületek csoportját alkotják, és létfontosságú tápanyagok az egészséges látás, az immunrendszer, a reprodukció és különösen a bőrápolás szempontjából. Ez az A-vitamin egy másik formája, amely segít minimalizálni a finom ráncokat és csökkenti a pórusok megjelenését. Az AHA-k viszont a kémiai vegyületek egyik osztálya, amelyeket a bőrápolásban alapvetően hámlasztásra használnak. Ezek vízben oldódó savak, amelyek természetesen cukornádból vagy más növényi forrásokból, vagy szintetikusan származnak.

Forma
A retinolnak rengeteg különböző formája van a széles körben elterjedt használatban. A retinol a vény nélkül kapható lehetőségektől, például a retinaldehidtől (RAL), a retinol-észterektől és a retinoltól a vényköteles gyógyszerekig, a tretinoinig, az adapelénig, a tazaroténig és a trifaroténig terjed. Az AHA-k viszont elsősorban hat különböző formában fordulnak elő: glikolsav, borkősav, tejsav, almasav, citromsav és mandulasav. Az AHA-k leggyakrabban használt formái a tejből származó tejsav és a cukornádból származó glikolsav, és mindkettő kiváló hámlasztó.

Használat
A retinol úgy működik, hogy minimalizálja a bőr melanintermelését, és segít serkenti a kollagéntermelést, kiegyenlíti a bőr textúráját és felgyorsítja a sejtcserét. Ez egy erős öregedésgátló összetevő, amely segít szabályozni a keratinociták növekedését és differenciálódását, amelyek védekező gátként működnek a mikrobiális kolonizációval szemben. Az AHA egy újabb kiváló hámlasztó, amely segít eltávolítani a bőr öregedésének nemkívánatos jeleit, mint például a ráncosodást, a bőr érdességét, a bőr alatti vonalakat és a bőr elszíneződését.

Összegzés
Míg a retinol és az alfa-hidroxilsav egyaránt kiváló hámlasztó és ráncmegelőző hatású, amelyek segítenek csökkenteni a bőr öregedésének jeleit azáltal, hogy csökkentik a finom vonalakat és a ráncosodást, de egy kicsit másképp hatnak. A retinol valószínűleg az A-vitamin leggyakrabban használt, nem vényköteles formája, amely kiváló hámlasztónak bizonyul, amely képes hatékonyabban behatolni a bőrbe, és a bőrápoló formulázás során nagyon érzékeny a fényre és a levegőre. Az AHA-kat viszont többnyire arc- és testápoló krémekben és testápolókban használnak, és számos előnnyel jár az AHA-k használata a bőrápolásban.