Mi a különbség a rögbi és az amerikai foci között?

Rögbi vs Amerikai foci

Van néhány különbség a rögbi és az amerikai foci között. A sportág jobb megértése érdekében érdemes tudni a különbségeket. Először is, a rögbi játék sokkal szélesebb teret igényel, mint az amerikai futball. A játékosok létszámában is van némi különbség mindkét sportág esetében. Például a rögbiben tizenhárom játékosnak kell lennie a játék elindításához. Az amerikai futballban azonban csak tizenegy játékosra van szükség. A terepen betöltött szerepük jellege is eltérő. A rögbiben bármely játékos betöltheti a támadó és védekező szerepet, amikor csak szükség van rá. A amerikai fociban mind a tizenegy játékosnak nagyon meghatározott szerepe van a pályán, amit szigorúan be kell tartaniuk.

A rögbiben a játékidő 2 félidőből áll, melyek hossza 40 perc, és az órát nem állítják meg a játékmegszakításokkor. Az amerikai fociban viszont 4 darab 15 perces negyedre van bontva a játékidő. Az amerikai futballban megállítják a játékidőt bizonyos esetekben, tehát nincs folyamatosan futóóra, mint a rögbiben.

A labda mozgása a pályán is eltérő a két sportág esetében. Az amerikai futballban a játékosok szinte csak közvetlenül előre passzolják a labdát. Másrészt a rögbiben a játékosok folyamatosan más irányba passzolják a labdát, nevezetesen hátra és oldalra. A különbségek a mérkőzések pontozási módjában is láthatók. Ahhoz, hogy pontot szerezzenek, a rögbijátékosoknak érinteniük kell a labdát a pályával az ellenfél célterületén, amivel összesen 5 pontot kapnak.
A futballban a játékosoknak csak a kijelölt végzónákat kell átlépniük ahhoz, hogy hat pontot szerezzenek a „touchdown”-ért (ez a sportág pontszámának a kifejezése). A végzónákban való pontszerzések után mindkét sportág lehetővé teszi a kapu feletti jutalomrúgásokat, de a rögbiben ez a pontszám kétszerese az amerikai futballénak. Végül pedig az amerikai futballisták egyik célja lehet a mezőnygól szerzés, míg a rögbiben nem érdemes ilyet tenni, hiszen azzal csak egyetlen pontot szereznek. Alapvetően ezeket a különbségeket érdemes tudni a két sportágról, a rögbiről és az amerikai fociról.

Összegzés:

  1. A rögbi sokkal szélesebb játékteret használ az amerikai futballhoz képest.
  2. Az amerikai futballmeccsen tizenegy játékossal szerepelnek a csapatok, míg egy rögbi meccs megkezdéséhez tizenhárom játékos kell.
  3. A rögbiben a jutalomrúgások 2 pontot érnek, míg amerikai fociban csak egyetlen pontot.
  4. A végzónás pontszerzések esetén a rögbiben az elért pontszám öt, míg az amerikai futballban ez a fajta pontszerzés hat pontot ér.
  5. A rögbiben bármely játékos betöltheti a támadó és védekező szerepet, viszont az amerikai fociban mind a tizenegy játékosnak szigorúan meghatározott szerepe van.