Mi a különbség a szirup és a szuszpenzió között?

A hasonló hatású gyógyszereket is meg lehet vásárolni különböző formákban. Ezek közül néhány tabletta formában, folyékony kivitelben, szuszpenzióként vagy szirupként kapható, hogy csak néhányat említsünk. Ezek a különböző kivitelű formák lehetővé teszik a gyógyszerek optimális beadását különböző életkorú, különféle egészségi állapotú emberek számára, és az egyéni preferenciákhoz is igazodnak.

Mi az a szirup?
Ez egy olyan gyógyszerészeti oldat, amely teljesen feloldódik az adott oldószerben, egyenletesen oszlik el az oldatban. Legtöbbjüket cukoroldatban oldják fel, mivel ez javítja a gyógyszer ízét. A cukor emellett még segít csökkenteni a mikroorganizmusok szaporodását is a szirupban. A szirupok ideálisak a kisebb gyermekek számára történő gyógyszer bevitelre, mivel a magas cukorkoncentráció minden keserű ízt elnyomnak.
Óvatosan kell azonban eljárni, ha magas cukorkoncentrációjú szirupokat adunk cukorbetegeknek. Más, alacsonyabb cukorindexű alternatívákat kell alkalmazni ilyen esetekben a gyógyszer bevitelkor.

Mi az a szuszpenzió?
Ez egy gyógyszerkeverék, amelyben a gyógyszernek a részecskéi nem oldódnak fel teljesen az oldószerben. Ehelyett a folyadék közegében szuszpendálódnak, ami megnehezíti a gyógyszerrészecskék teljes feloldódását. Mivel ez a kettő nem keveredik, az oldat többnyire két réteget képez, és ilyenkor a felső réteg kevésbé koncentrált, mint az alsó.
A szuszpenziónál a legtöbb esetben oldószerként vizet használnak, ami sok gyógyszerrel nem ízletes. A szuszpenzió azonban ideális a cukorbetegek számára, mivel nem szuszpendálják cukoroldatban.

Hasonlóság a szirup és a szuszpenzió között
Mindkettő egyfajta oldószerben feloldott gyógyszer, és mind a szirup mind a szuszpenzió folyadék formában kapható.

A szirup és a szuszpenzió közötti különbségek
Míg a szirup olyan gyógyszerészeti oldat, amely teljesen feloldódik az oldószerében, miközben a gyógyszerek eloszlása ​​az oldatban egyenletes. A szuszpenzió ezzel szemben olyan gyógyszerkeverék, amelyben a gyógyszerrészecskék nem oldódnak fel teljes mértékben az oldószerben.
Míg a szirupokat különböző típusú oldószerekben, például cukorban vagy alkoholban oldják fel, addig a szuszpenziókat vízben oldják.
Mivel cukorban oldódnak, a szirupok nagyon ideálisak kisebb gyermekek számára is, mert a cukor nagy mértékben elnyomja a keserű ízt a gyógyszerben. Másrészt a szuszpenziók nem ideálisak gyermekek számára, mert a kis gyerekek nem szeretik ezeket a keserű, nemkívánatos ízük miatt.
A magas cukortartalom miatt a szirupok nem feltétlenül ideálisak a cukorbetegek számára. A szuszpenziók viszont ideálisak lehetnek cukorbetegek számára, mivel nem cukorban oldódnak.

A szirup és a felfüggesztés összefoglalása
Mind a szirupok, mind a szuszpenziók megkönnyítik a gyógyszerek beadását. A gyógyszerek beadása előtt azonban óvatosan kell eljárni minden olyan allergiával és állapottal kapcsolatban, amelytől a beteg szenvedhet (mint például a cukorbetegség). Az orvosoknak ezért a gyógyszerek beadása előtt tájékoztatniuk kell a betegeket a különböző összetételekről.