Mi a különbség a társadalmi és a piaci normák között?

Bár lehet, hogy nem látszik, de a társadalmat rejtett erők vezérlik, amelyek befolyásolják az érzelmeket, a viselkedést és a gondolatokat. Ezeket társadalmi normákra és piaci normákra osztják fel. Míg egyes normák, mint például a barátok segítése egy nehéz helyzetben vagy bizonyos önkéntes társadalmi munkák elvégzése után nem várhatunk (tervezett) megtérülést. Viszont mások, mint például az autókereskedői tevékenységek azonnali vagy tervezett kifizetéseket tartalmaznak. Ez a cikk felvázolja a társadalmi normák és a piaci normák közötti különbségeket.

Mi az a társadalmi norma?
Ez bizonyos magatartások kollektív ábrázolására vagy egyéni felfogására vonatkozik, beleértve a szokásokat, értékeket és hagyományokat. Ezek azt jelentik, hogy az egyén megérti, hogy mások mit gondolnak a helyes jószándékú cselekvésről egy bizonyos helyzetben, így szabályozzák a társadalom tagjainak viselkedését.

Ide tartoznak a baráti kérések, mint például egy barát gyerekének elvitele az iskolába pláne, ha ugyanabba az iskolába jár mint a mi gyerekünk. Továbbá egy rokon segítése a házimunkákban, és még több olyan feladat, mint például az is, hogy segítsünk valakinek az adónk 1%-val. Az ilyen cselekményeknek nincs azonnali megtérülése, és abból fakadnak, hogy segíteni kell egymást a közösségen belül.

Mi az a piaci norma?
Ezek olyan tevékenységek, amelyek hasonló előnyökkel járnak, és azonnali kifizetéseket tartalmaznak. Ezek a normák szabályozzák, hogy egy bizonyos összegért mit vagyunk hajlandók megtenni. A piaci normákban használt általános kifejezések többek között az árak, kamatok, bérek, költségek, szerződések, juttatások és bérleti díjak.

Például a termékek értékesítése nem lehet teljes a pénz említése nélkül, függetlenül attól, hogy a pénz gazdát cserél-e vagy sem. Amikor egy üzletben a pénz szerepel, a piaci normák átveszik a társadalmi normákat.

Hasonlóságok a társadalmi norma és a piaci norma között
Mindkettő irányítja az embercsoportok érzelmeit, viselkedését és gondolatait.

A társadalmi norma és a piaci norma közötti különbségek
Meghatározás
A társadalmi normák bizonyos magatartások kollektív reprezentációira vagy egyéni felfogására vonatkoznak, beleértve a szokásokat, értékeket és hagyományokat. Másrészt a piaci normák olyan cselekvésekre vonatkoznak, amelyek összehasonlítható előnyökkel járnak, és azonnali kifizetéseket tartalmaznak.

Célok
Míg a társadalmi normák célja a közeli emberek és mások megsegítése a társadalomban anélkül, hogy megtérülne. Addig a piaci normák célja a tárgyak azonos értékű pénzösszeggel történő cseréje.

A tranzakciók típusa
A társadalmi normák a barátok és a család közötti tevékenységeket foglalják magukban. Másrészt a piaci normák üzleti tranzakciókat foglalnak magukban.

Pénz bevonása
Míg a társadalmi normákban nincs pénz, piaci normákban a pénz igen fontos szerepet tölt be.

A társadalmi norma kontra piaci norma összefoglalása
A társadalmi normák bizonyos magatartások kollektív reprezentációira vagy egyéni felfogására vonatkoznak, beleértve a szokásokat, értékeket és hagyományokat. Céljuk, hogy segítsenek közeli embereken és másokon a társadalomban, anélkül, hogy elvárhatóan megtérülnének. Másrészt a piaci normák olyan cselekvésekre vonatkoznak, amelyek összehasonlítható előnyökkel járnak, és azonnali anyagi megtérüléseket tartalmaznak. Céljuk a tárgyak azonos értékű pénzösszeggel történő cseréje.