Mi a különbség a tengeri só és a himalájai só között?

Mi az a tengeri só?
A tengeri só meghatározása:
A tengeri só a tengervíz elpárolgása során keletkező só. Mint minden sónak, ennek is a fő komponense a nátrium-klorid. Ásványianyag-tartalma azonban változhat, a nátrium-kloridon kívül. Ennek az az oka, hogy a világ egyik pontjáról a másikra fellelhető ásványok között nagy eltérések vannak. Például az egyes helyekről származó tengeri só nyomokban lávát is tartalmazhat, ha vulkanikusan aktív régiókban, például Hawaii-on nyerik ki.

Tengeri só kinyerése:
A tengeri só kinyerése sópárologtató edényekkel (tavakkal) és modern módszerekkel történik. Ezek az edények sekély és nagyon nagy területű tavak. A tavakat szándékosan nagy méretűre és sekélyre alakították ki, hogy felgyorsítsák a víz elpárolgását a sóból.

Szín és granulátum tengeri sóban:
A tengeri só színe nagymértékben változhat a szürkétől a rózsaszínig, feketéig vagy akár zöldesig, attól függően, hogy hol keletkezik. Ennek az az oka, hogy az óceánban lévő egyéb anyagok, köztük az agyag, sőt az algák is befolyásolják. A tengeri só kristályai gyakran nedvesek, vagy nedvesebbek, mint a himalájai só. A tengeri sókristályok nem oldódnak fel gyorsan, így használat közben ropogós ízt adnak az ételeknek. A szemcsék általában nagyobbak és durvábbak, mint a hagyományos konyhasóban található szemcsék. Az asztali só általában nagyon finom, és akár vegyszerekkel is kezelhető a fehér szín biztosítása érdekében. Ezenkívül az asztali só tartalmazhat adalékanyagokat, például olyan szereket, amelyeket a granulátum összetapadásának megakadályozására adnak hozzá.

A tengeri só felhasználása:
A tengeri sót sokan egészségesebbnek tartják, mint az asztali sót, ha finomítatlan formában van. Ennek az az oka, hogy sok ásványi anyagot, például káliumot, cinket és vasat tartalmaz. Ezek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy ez a só egészségesebb, mint a hagyományos konyhasó. Egyes ínyenc szakácsok úgy vélik, hogy a tengeri só jobb, mint az asztali só, mert kevesebb granulátumot tartalmazhat, és a különböző ásványi anyagok miatt kissé eltérő ízt ad az ételeknek. A vizsgálatok nem mutattak ki szignifikáns ízbeli különbséget a tengeri só és a normál konyhasó között.

Mi az a himalájai só?
A himalájai só meghatározása:
A himalájai só olyan só, amelyet Pakisztánban, a Punjab régióban található hegyvonulatból bányásznak. A só tengerből származik, de egy olyan tengerből származik, amely több millió évvel ezelőtt létezett a kréta és a perm korszakban. Ez az ősi tenger parttalanná vált, a víz pedig elpárolgott, és maga mögött hagyta a tengerhez nem kötött sólelőhelyeket, amelyeket jelenleg bányásznak. A nátrium-kloridon kívül jelen lehet benne a króm, a réz, a cink, a vas és az ólom. Akár 10 elemet is találtak a himalájai kősó elemzése során. A só tartalmazhat magnéziumot, káliumot, kalciumot és szulfátokat is.

Himalája só kivonása:
A sót nem kell kivonni a vízből, mivel a víz évmilliókkal ezelőtt elpárolgott. Ez azt jelenti, hogy a sót ki kell ásni a hegyekből, ahol csapdába esett. A bányászok hagyományos módszereket alkalmaznak a só kinyerésére. A legfontosabb bánya Khewra közelében található, Punjab tartományban.

Szín és szemcsék a himalájai sóban:
A sószemcsék színe gyakran rózsaszín vagy vörös az oxidok jelenléte miatt, de lehet törtfehér színű is. A himalájai só kristályai nagyon szárazak, és a szemcsék általában sokkal nagyobbak, mint a hagyományos konyhai sóban található szemcsék. Ez a só gyorsan feloldódik, és olyan főzési helyzetekben használható, ahol gyorsan olvadó sót kívánnak meg a szakácsok.

A himalájai só felhasználása:
A himalájai só felhasználható ételek ízesítésére, de előfordulhat, hogy először finomítani kell, hogy eltávolítsuk a veszélyes szennyeződéseket, például az ólmot és a rézt. Ebből a sólapból sütőköveket és tálalóedényeket is készítenek. Bizonyos lámpák ilyen sótömbökből is készülnek úgy, hogy egy izzót helyeznek el egy vájt himalájai sótömbbe. A sót fürdősóként és számos más iparágban is használják.

A tengeri só és a himalájai só közötti különbség
Meghatározás
A tengeri só a tengervíz elpárolgása során keletkező só. A himalájai só viszont a pakisztáni hegyekből bányászott só. A himalájai só egy ősi tengerből származó só, amely mára már elpárolgott.

Só kivonása
A tengeri sót párologtató edényekkel és különféle modern módszerekkel vonják ki. A himalájai sót pedig hagyományos módszerekkel és kézi bányászattal nyerik ki.

Szín
A tengeri só színe a törtfehértől a rózsaszínig, zöldesig vagy feketéig változhat. Összehasonlításképpen, a himalájai só színe a törtfehértől a rózsaszínig vagy pirosig változhat.

Granulátum
A tengeri só szemcséi általában nedvesek, összehasonlítva a himalájai sóval, amelynek a sószemcséi nagyon szárazak.

Olvadás
A tengeri só granulátum nem olvad meg könnyen, míg ehhez képest a himalájai só granulátum könnyen megolvad.

Felhasználások
A tengeri só főzéshez és bőrradírként használható. A himalájai só felhasználható a főzéshez, hogy ízt adjon az ételeknek. Emellett a himalájai sót sütőedények, tálalótálcák és sólámpák készítésére is használják.

Összefoglaló a tengeri só vs. himalájai só
A tengeri sónak több színe van, mint a himalájai sónak, mivel a világ számos pontjáról nyerik ki.
A tengeri sót párologtató edényekkel, míg a himalájai sót hagyományos bányászati módszerekkel nyerik ki.
Mind a tengeri, mind a himalájai só szemcséi sokkal nagyobbak, mint a hagyományos konyhasó.
A tengeri só granulátum általában nedvesebb, mint a himalájai só granulátum.
A tengeri só granulátum nem olvad el olyan gyorsan, mint a himalájai só granulátum.