Mi a különbség a tenisz és a pickleball között?

Tenisz vs Pickleball

A pickleball egy szórakoztató, pörgős sport, amely az elmúlt néhány évben hatalmas népszerűségre tett szert. Nemcsak szabadidős, társasági sport, hanem az egyik leggyorsabban növekvő sport Amerikában is. Egyre népszerűbb, mert könnyű megtanulni a gyerekeknek is, és szórakoztató játszani.
Ez egy olyan kontakt nélküli labdajáték, amely három ütősport – tenisz, asztalitenisz és tollaslabda – egyedi kombinációja, de megvan a maga egyedisége. Könnyen megtanulható, és minden korosztály számára játszható. A pálya kis mérete lehetővé teszi, hogy szinte bárhol lejátszható. A többi ütősporthoz hasonlóan a pickleballt is lehet egyéniben vagy párosban játszani, de a legtöbben a párost részesítik előnyben. Lapos ütővel játsszák, ami egy kicsit nagyobb, mint egy ping-pong ütő, és mindenféle formában és méretben kapható. A pickleball labdáknak általában két típusa van: kültéri és beltéri labdák.

A tenisz a három fő ütősport egyike, amelyet egyesben vagy párosban játszanak. A tenisz hosszú utat tett meg az exkluzív időtöltéstől a népszerű globális sportig. Ma már a világ szinte minden sarkában teniszeznek. A tenisz kezdeti exkluzivitása részben a korábbi ütőjátékokhoz fűződő kapcsolataiból fakadt, amelyet a 16. században főként az európai királyság körében játszottak. Ma a tenisz a világ egyik legnépszerűbb egyéni ütősportja. A játékos az ütővel üti át a labdát a hálón át az ellenfél térfelére. Ha az ellenfélnek nem sikerül visszatennie a labdát, a játékos pontokat kap.

Különbségek a tenisz és a pickleball között

Pályák mérete
Bár a két játék szabályai nagyjából hasonlóak, a kettő között vannak figyelemre méltó különbségek. A fő különbség a két játék között a pálya mérete. Egy tipikus teniszpálya 23,77 méter hosszú és a teljes szélessége 10,97 méter. Az egyéni mérkőzésekhez használt teniszpályák 8,23 méter szélesek. A pickleball pálya viszont nagyjából akkora, mint egy dupla tollaslabda pálya, 13,4 méter hosszú és 6,1 méter széles.

Felszerelés
A teniszt ütővel játsszák, amelynek hosszú nyele kerek kerethez van rögzítve nyitott ütőkerettel, amelyben szorosan egymásba fonódó, derékszögben kereszteződő húrok hálója van feszítve.
A pickleballt viszont egy ping-pong-szerű ütővel játsszák, amelynek formája és mérete változó. A pickleball ütő kisebb, mint egy teniszütő. A labdák is különböznek egymástól. A teniszlabdákkal ellentétben, amelyek felületét egyenletes filcborítású gumikeverék borít, a pickleball labdák műanyag labdák, amelyekbe fúrt lyukak vannak.

Pontozás
A pontozás nagyon eltérő a teniszben és a pickleballban. Először is a pickleballt a versenyeken 11, 15 vagy 21 pontig játsszák, és nyerni kettő pont különbséggel kell. A pickleballban csak az adogató játékos vagy csapat szerezhet pontot. A teniszben viszont a fogadó fél is szerezhet pontokat, és itt pontozási szempontból ún. játékokra és szettekre van bontva a játék. A teniszben a mérkőzés kettő vagy három megnyert szettig tart.

A pickleballban a szerválás alulról történik úgy, hogy a labda és az ütő érintkezési pontja a szerváló játékos csípője alatt kell, hogy legyen ilyenkor. A teniszben viszont feldobva a labdát, fej fölötti magasságból szerválnak.

Összegzés
Bár a pickleball számos ütősport szabályait kölcsönzi, beleértve a teniszt is, megvan a maga egyedi varázsa, ami egyértelműen szórakoztató sportággá teszi. A teniszhez képest könnyebben is tanulható (egyszerűbb pontozás). Emellett mindkét sportágat lehet egyéniben és párosban is játszani, de a pickleballban a szerválás csak alulról történik. Ezenkívül a pickleballban nincs különösebb játékstruktúra, vagyis az a csapat nyeri meg a meccset, amelyik előbb eléri a 11, 15 vagy 21 pontot, és 2 pontos előnnyel rendelkezik. És itt a tenisztől eltérően csak akkor szerezhetnek a játékosok pontot, amikor adogatnak.

Könnyebb a pickleballt játszani, mint a teniszt?
A pickleball egyre népszerűbbé válásának fő oka az, hogy könnyebben tanulható és szórakoztatóbb játszani. A pickleball általában kevésbé viseli a testet, mint a tenisz, de rugalmasságra, mozgékonyságra és erőre itt is szükség van.

Tudsz teniszezni egy pickleball pályán?
A pickleball pálya jellemzően kisebb, mint egy teniszpálya, de ha a vonalak fel vannak ragasztva vagy fel vannak festve a pickleball pályára, akkor akár baráti teniszezésre is használható.

Könnyebb a pickleball gyerekeknek, mint a tenisz?
A pálya jellemzően kisebb, így sokkal szórakoztatóbb, mivel a gyerekeknek nem kell annyi időt tölteniük a pickleball labda kergetésével, mint a teniszlabdák esetében. Ezenkívül könnyű megtanulni és játszani tetszhet a gyerekeknek.