Mi a különbség a webtervező és a webfejlesztő között?

A vállalkozások manapság webtervezőket és webfejlesztőket is keresnek, hogy növeljék online jelenlétüket. Noha a webtervezők munkaköre hasonlít a webfejlesztők munkájához, a kettő közötti határ elmosódik. Szinte minden ezzel foglalkozó személy tervezőnek vagy fejlesztőnek nevezi magát. De ki is valójában a webtervező vagy a webfejlesztő? Felcserélhető kifejezések hasonló szerepekkel? Sokan felváltva használják a kifejezéseket, de a különbség meglehetősen kicsi. Bár a téma meglehetősen vitatható lehet, bemutatjuk a két kifejezés lebontását, hogy segítsünk megérteni a webépítési folyamat két különböző aspektusát, és azt, hogy a kettő hogyan illeszkedik egymáshoz szerepük alapján.

Ki a webtervező?
A webtervezés a legelső lépés a webhely működésének alapjainak megértésében, amely a webhely készítési folyamat számos aspektusát és tudományágát felöleli, a grafikai tervezéstől a programozásig és kódolásig. A webtervezők szerepe egy tetszetős weboldal elrendezésének elkészítése, többnyire mindent, amit a weboldalon lát, beleértve a szövegeket, színeket, grafikákat, elrendezést stb. A webtervezők fontos szerepet játszanak a végtermék sikerében, amely egy teljesen működőképes weboldal tetszetős elemekkel. A webtervezés egyik fő szempontja az információs tervezés vagy információs architektúra.

Ki a webfejlesztő?
A webfejlesztők inkább technikai készségűek, általában kivételes problémamegoldó képességekkel rendelkeznek. Ők felelősek azért, hogy a terveket élő weboldalakká alakítsák át számos szoftvereszköz és webnyelv segítségével, beleértve a HTML, PHP, JavaScript, CSS, ASP.NET, ColdFusion, Python, Ruby, jQuery stb. használatát. A három fő nyelv, amelyet a webfejlesztők használnak a HTML, CSS és JavaScript. Jó programozási ismereteket igényelnek a szkriptek, programok és alkalmazások írása. A fejlesztők azon dolgoznak, hogy olyan webhelyeket hozzanak létre, amelyek nem csak látványosak, hanem teljesen működőképesek is, és tiszta problémamentes kóddal rendelkeznek. A feladat az, hogy életre keltsék a webtervezők terveit.

A webtervezők és a webfejlesztők közötti különbség
A webdizájn (webtervezés) az első lépés, amely a webkészítés folyamatának számos különböző aspektusát felöleli, beleértve az elrendezést, a grafikus tervezést, a webhely szerkezetét, a navigáció ergonómiáját, a színeket, a szövegeket, a betűtípusokat, a képeket és még sok mást. A webfejlesztés meglehetősen tág fogalom, amely az internetes vagy intranetes webhelyek fejlesztésének lépéseire utal. Ez egy jól dokumentált, lépésről-lépésre szóló utasítás, amelyet az elejétől a végéig követni kell egy webépítési projekt megvalósításához.

Munka
A webdizájnerek általában kreatívak, akik képesek a nagyobb kép megvalósítására és az ügyfelek jövőképének megértésére. Jobban megragadják ezt a víziót, és esztétikusan faragott dizájnná alakítják át, hogy potenciális nézők millióinak tetszenek a weboldalak. A legtöbb webdizájner a tipográfiát és a webhely grafikai vonatkozásait tanulmányozza. A webfejlesztők viszont inkább technikai jellegűek, akik ezeket a terveket élő webhelyekké alakítják át. Webeszközöket és nyelveket használnak a webhelyek kialakításának és funkcionalitásának fejlesztéséhez. A fejlesztők általában több nyelven írnak kódokat.

Felelősség
A webdizájnerek felelősek a weboldal tervezéséért és elrendezéséért, általában a weboldal grafikai vonatkozásaiért. A webtervezők fő feladata, hogy tökéletes egyensúlyt tartson fenn a weboldal esztétikai elemei és használhatósága között. Egyszerűen fogalmazva: a webdizájner azon dolgozik, hogy egy egyszerű ötletet vizuálisan tetszetős dizájnná alakítson át. Ha a tervező szerepe ahhoz kapcsolódik, hogy a webhely hogyan néz ki kívülről, akkor a webfejlesztő feladata a webhely funkcionalitásának javítása, és működtetés véghezvitele. A webfejlesztők általában felelősek a webhely különböző aspektusainak megtervezéséért, kódolásáért és módosításáért az ügyfél specifikációi szerint.

Alapelvek
A webtervezők feladata, hogy megértsék az ügyfél igényeit, és olyan információs hierarchiát dolgozzanak ki, amely segíti a tervezési folyamat irányítását, leginkább a grafikai tervezéssel és a weboldal esztétikai részével kapcsolatban. Számos különböző tervezési alapelvet alkalmaznak, hogy vizuálisan tetszetős elrendezést készítsenek a jobb felhasználói élmény érdekében, a kiegyensúlyozott webhelytervezéstől és színkorrekciótól a tiszta navigációig és használhatóságig. A webfejlesztés inkább a működésről és a használhatóságról szól, amelyek meghatározzák egy webhely sikerét vagy kudarcát. A vizuális hierarchia a webtervezés egyik alapelve a webépítési projektekben.

Eszközök
A webtervezők szoftveres eszközökkel, szinte kódolás nélkül segítenek az ügyfél specifikációi szerint elkészíteni a webhely végső elrendezését. A tervezők feladata, hogy grafikus tervező szoftvereszközöket – például Adobe Photoshop, Illustrator, Sketch vagy DreamWeaver – használjon a webhely elrendezésének felépítéséhez a felhasználói élmény javítása érdekében. A webfejlesztő szerepe főként több nyelvű kódolásból áll, beleértve az (X)HTML-t, PHP-t, JavaScriptet, CSS-t, ASP.NET-et, ColdFusion-t, Python-t, Ruby-t, jQuery-t stb. A webfejlesztők célja, hogy problémamentesen működő webhelyeket készítsenek felhasználóbarát kialakítással, amely egyértelmű navigációt tartalmaz a zökkenőmentes felhasználói élmény érdekében.

A webtervezők vs. webfejlesztők összefoglalója
Bár a webtervezők szerepköre hasonlíthat a webfejlesztőkére, vékony a határvonal a tervező és a fejlesztő szerepe között. A webtervező az, aki megérti és megtervezi az ügyfél specifikációit a webhely elrendezésének és egyéb vizuális elemeinek felépítéséhez, míg a webfejlesztő az, aki a webhely gerincét építi fel, jellemzően az alapoktól kezdve, különféle eszközök segítségével, mint például HTML, JavaScript, CSS, jQuery, Python, Ruby és még sok más. Mivel egy webhelynek jól kell kinéznie és megfelelően kell működnie, a tervezők és a fejlesztők közös erőfeszítése, hogy olyan webhelyet hozzanak létre, amely vizuálisan tetszetős és teljesen működőképes. Ahogy azonban egyre több webtervező kezd bele a kódolásba, egyre elmosódik a határvonal a kettő között.