Mi a különbség a zsírégetés és a kardió között?

Sokan küzdenek az egészséges életmód fenntartásával, talán az elfoglalt mindennapok miatt. De fontos, hogy fitten maradjunk a mai rohanó életben. Nos, nem mindenki fitnesz fanatikus, de ahogy mondják, soha nem késő elkezdeni az edzést, vagy megváltoztatni az étkezésünket. Senki sem szeret extra zsírt cipelni. Ha ezen változtatni akarsz, ki kell löknöd magad a komfortzónádból, és el kell kezdened az edzéseket. Először is az aerobik gyakorlatok nagyszerű módja a kalória elégetésének, valamint itt vannak a zsírégető és a kardió edzések.

Amikor a személyi edzők kardió gyakorlatokról beszélnek, gyakran utalnak arra, hogy az aerobik gyakorlatoknak két fajtája van. Az egyik a zsírégető, a másik a kardió edzés. Az évek során sok vita folyt arról a témáról, hogy melyik edzés a legjobb a fogyáshoz, és miért jobb az egyik, mint a másik. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Vessünk egy pillantást a két tevékenységre, hogy megértsük, miben különböznek az intenzitás és a hatékonyság tekintetében.

Mi az a zsírégető edzés?
A zsírégető gyakorlatok, amint azt a neve is sugallja, arra a fitneszre utalnak, amelynek célja a zsírégetés azáltal, hogy a pulzusszámot a zsírégető zónában tartja. Ez jellemzően egy alacsony intenzitású kardioedzés, amely a pulzusszámot a maximális pulzusszám (MHR) 50 és 70 százaléka között tartja. Az ilyen típusú gyakorlatok intenzitása alacsony, és a terhelés sem túl nehéz. Ez az edzési szint kezdőknek való, akik szeretnének testzsírt fogyasztani, de elég intenzív ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljon a testünkre, és elég kemény ahhoz, hogy jelentős mennyiségű kalóriát égessünk el. Ráadásul a zsírégető gyakorlatok kevésbé fárasztóak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember anélkül is megteheti ezt, hogy a nagyon kimerítené magát. Ebben az edzésben lehet nagyobb mennyiségű zsírt is égetni, innen ered a neve. A leggyakoribb és legelterjedtebb zsírégető gyakorlatok a guggolás, fekvőtámasz, súlyzózás, felülések.

Mi az a kardió edzés?
A kardió egy nagy intenzitású aerobik edzés, amely a pulzusszámot a maximális pulzusszám 70 és 85 százaléka között tartja. Ezek a gyakorlatok általában intenzívebbek, vagyis sokkal több erőfeszítést igényelnek, mint a zsírégető edzések. A kardió edzést úgy tervezték, hogy kiegészítse az aerobik edzéseket. Alacsonyabb intenzitású kardió edzésnél a pulzusszámmal mérve lényegesen több zsírt égetünk el, míg a magasabb intenzitású kardió edzésen kevesebb glükózt égetünk el. A szívet erőteljesen használjuk a kardióban, és a test zsírt is éget. Minél nagyobb intenzitással edz, annál több kalóriát éget el, és annál kevesebb tejsav termelődik. A gyakori kardió gyakorlatok a kocogás, ugrókötél, hajolások, ugrások.

Különbség a zsírégetés és a kardió között
Maximális pulzusszám
A gyakorlatok jellemzően két zónára oszlanak: a zsírégető zónára és a kardió zónára. A zsírégető zóna egy alacsony intenzitású edzésterv, amelynek célja a testzsír elégetése azáltal, hogy pulzusát a maximális pulzusszám (MHR) 50 és 70 százaléka között tartja. A kardió zóna viszont aerobik zónaként is ismert, és egy nagy intenzitású aerobik edzés, amely a maximális pulzusszám 70 és 85 százaléka között tartja a pulzusszámot.

Intenzitás
A zsírégető gyakorlatok alacsony intenzitású kardió gyakorlatok, amelyek kevésbé terhelik meg a szervezetet, és a terhelés sem túl nehéz. Az ebben az edzésben végzett tevékenységek meglehetősen könnyűnek tűnnek, és a könnyű gyakorlatok kombinálhatók keményekkel, és hosszabb ideig edzhet, hogy ugyanannyi kalóriát égessen el, mint a nagy intenzitású edzéssel. A kardió gyakorlatok éppen ellenkezőleg, nagyobb intenzitású edzések, amelyek sokkal nagyobb erőfeszítést igényelnek, és szünetek nélkül végezendők. A legjobb eredmény elérése érdekében a kardió gyakorlatokhoz legalább 30 percnyi gyakorlatra van szükség.

Cél
A zsírégető gyakorlatok célja, hogy a pulzusszámot a zsírégető zónában tartsák, hogy az alacsonyabb intenzitású edzéseknél nagyobb mennyiségű zsírt égessenek el, mint a nagyobb intenzitású edzéseknél. Ideális zóna a test zsírvesztésére, különösen a csípőre, a hasra, a fenékre stb. A kardió edzés célja ezzel szemben nem pusztán a testzsír csökkentése, hanem a szervezet általános működésének javítása. Ideális zóna, ha fejleszteni szeretnénk az állóképességünket, különösen a szív- és tüdőkapacitást.

Gyakorlat
A zsírégető gyakorlatok speciális fitneszeszközökkel vagy anélkül is végezhetők, és ideálisak a túlsúlyosak számára. A legelterjedtebb, elterjedt zsírégető gyakorlatok a guggolás, fekvőtámasz, súlyzózás, felülések. A kardió gyakorlatok megnövelhetik az állóképességünket. A gyakori kardió gyakorlatok a kocogás, ugrókötél, hajolások, ugrások.

Összegzés
Dióhéjban, mind a zsírégető, mind a kardió gyakorlatok fogyást eredményeznek. Sokan azonban tévesen azt gondolják, hogy minden alkalommal nagyobb intenzitású kardió edzések adják a legjobb eredményt. A testsúly csökkenéshez a kulcs az, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit elfogyasztunk. A zsírégető gyakorlatok azok számára készültek, akik szeretnének megszabadulni az idővel felhalmozódott plusz zsírtól. A kardió gyakorlatok viszont javíthatják az állóképességet, különösen a szív- és tüdőkapacitást. Tehát a legtöbb fitneszrajongó számára a kardió edzés lehet a legjobb megoldás, míg a kezdők számára a zsírégető edzés lehet az alternatíva.