Mi a különbség az éber meditáció és a jóga között?

Mind a jóga, mind az éber meditáció célja az elme lecsillapítása azáltal, hogy a jelen pillanatban zajló eseményekre összpontosított figyelem érzetét fejleszti. Mindkét gyakorlat arra tanít, hogy figyelj a testi érzéseidre azáltal, hogy jelen vagy a pillanatban. A hasonlóságok ellenére mindkettő nagyon eltérő.

Mi az az éber meditáció?
Az éber meditáció a meditáció egyik formája, amely szándékosan a jelen pillanatra irányítja a figyelmedet azáltal, hogy észreveszed, amikor az elméd elkalandozik. Ez egy mentális tréning gyakorlat, amely értelmezés és ítélet nélkül tudatosítja, hogy hol vagy és mit csinálsz. Ennek a technikának a célja a tudatosság kifejlesztése, az aktuális pillanatban zajló eseményekre való odafigyelés érzetének fejlesztése. Az éber meditáció a legtöbb meditációs technika kulcsfontosságú összetevője, amely messze túlmutat a csukott szemmel történő leülés formai aspektusán. Egyszerűen azt jelenti, hogy jelen kell lenni a pillanatban, zavartalanul. A kritika nélküli megfigyelésről szól, az együttérző önmagaddal. Ez azt jelenti, hogy az elmét természetes tudatállapotában pihenteti, minden negatív gondolattól, elfogultságtól vagy zavartól mentesen.

Mi a jóga?
A jóga az egészséges életmód művészete és tudománya, ez egy spirituális tudomány, amelyet évezredek óta gyakorolnak. A jóga a spiritualitásból ered, melynek célja a materialista korlátok minden formája alóli megszabadulás. A spirituális út arra való, hogy tudatosságodat a tudatosság magasabb szintjére emelje. A jóga szó szanszkrit gyökere az úgynevezett yuj, ami azt jelenti, hogy összekapcsol, vagy egyesít a meditáció tárgyával. Manapság az emberek gyakran pusztán fizikai erőnlétük megőrzése, illetve mentális és általános jólétük érdekében jógáznak. De a jóga sokkal több ennél, van a jógának egy magasabb aspektusa, amely egyesek számára feledésbe merült. A jógának számos előnye van, például erősíti a koncentrációt és az elszántságot. A különböző testtartások széles választéka jobb egészséget biztosít, és segít megelőzni a rendszertelen életmódból adódó különféle betegségeket.

Különbség az éber meditáció és a jóga között
Technika
Az éber meditáció a meditáció egyik formája, amely tudatosítja, hogy hol vagy és mit csinálsz. Ez az önmagaddal való együttérzésről szól. Egyszerűen azt jelenti, hogy jelen kell lenni a pillanatban, zavartalanul. A jóga viszont az egészséges életmód művészete és tudománya, amely több szempontot is magában foglal, mint például a fizikai testtartást és a légzőgyakorlatokat.

Jelentőség
Noha mind az éber meditáció, mind a jóga a lélegzetre és a jelen pillanatra helyezi a hangsúlyt, ezek is nagyon különböznek egymástól. A jóga az elme kihasználásáról szól azáltal, hogy minden pillanatban teljes mértékben jelen vagyunk minden cselekvésben. A jógapózok segítenek összekapcsolni a testet, az elmét és a szellemet, hogy jelen legyél önmagad ezen aspektusaiban. Az éber meditáció a legtöbb meditációs technika kulcsfontosságú összetevője, amely magában foglalja az elme pihentetését természetes tudatállapotában, minden elfogultságtól vagy zavartól mentesen. Az éberség itt azt jelenti, hogy a pillanatban vagyunk, megtapasztaljuk az életet, amint az kibontakozik, ahelyett, hogy elmerülnénk a gondolatokban.

Előnyök
A jógánál a testhelyzetek választéka egészségesebbé tesz, és segít megelőzni a rendszertelen életmódból adódó különféle betegségeket. A jóga továbbá segít jobban aludni, növeli az izomerőt, növeli a rugalmasságot, fokozza a véráramlást, enyhíti a stresszt és a szorongást. A éber meditáció célja a tudatosság fejlesztése, az aktuális pillanatban zajló eseményekre való odafigyelés érzetének kialakítása. Segít csökkenteni a krónikus fájdalmat, enyhíti a gyomor-bélrendszeri nehézségeket, javítja a munkamemóriát, növeli a fókuszt, fenntartja az érzelmi egyensúlyt és javítja a mentális tisztaságot.

Összegzés
Az éber meditáció a meditáció egyik fajtája, amely segít kapcsolatba lépni a megtestesült elmével, ugyanúgy, mint a jóga. Tehát mindkét gyakorlat támogathatja és erősítheti egymást. A jóga több szempontot foglal magában, mint például fizikai testtartást és légzőgyakorlatokat. Az éber meditáció középpontjában az elme-test tudatosság áll, szemben a fizikai testhelyzetekkel, míg a jógapózok a test, az elme és a szellem összekapcsolását segítik elő. A jógát holisztikusabbnak tekintik, mivel nemcsak a mentális, hanem a fizikai és lelki stabilitást is elősegíti. A jóga emellett erősíti a szívet és egészségesen tartja az ereket.

Mi az a 4 éber meditáció technika?
– Élj a pillanatban, értelmezés és ítélet nélkül.
– Koncentrálj a légzésedre.
– Figyelje meg gondolatait, érzéseit és érzelmeit.
– Szabadítsa meg elméjét minden negatív gondolattól vagy elfogultságtól.


Az éber meditáció előnyei
– Az éber meditáció segít enyhíteni a stresszt, a szorongást és a depressziót.
– Befolyásolja a figyelem összpontosítási képességét.
– Javítja a mentális és fizikai egészséget.

A jóga is egyfajta éber meditációnak számít?
Az éberség a jóga fizikai gyakorlásának fontos aspektusa. Az éber meditáció és a jóga gyakorlatok egyaránt támogathatják és erősíthetik egymást. Tehát bizonyos értelemben a jóga az éberség gyakorlásának tekinthető, és fordítva.