Mi a különbség az esport és a sport között?

E-sport vs Sport

Az eSport iparág az elmúlt években fenomenális népszerűségnek örvend, mind a nézettség, mind a bevétel tekintetében. Manapság az eSport a világ egyik leggyorsabban növekvő sport iparága, és egy milliárd dolláros iparág. A globális videojáték-piac a becslések szerint 2022-re eléri a 200 milliárd dolláros határt. Azok számára, akik nem ismerik az eSport kifejezést, ez a szervezett professzionális videojáték versenyekre utal, és egyenértékű más kifejezésekkel, mint például a „pro-gaming”.

Mi az eSport?
Az eSport a magas szintű, szervezett versenyeket jelenti videojátékok segítségével. Ez a kompetitív videojáték egyik formája, ahol a játékosok csapatai professzionális szinten versenyeznek egymással a népszerű videojátékokban. Az eSportban nem csak egyénileg lehet versenyezni, hanem a többszereplős csapatokkal is. Az elektronikus sportnak is nevezett eSport egy milliárd dolláros iparág hatalmas rajongótáborral. Az eSport legfontosabb szempontja, hogy a játékosok egymással versengenek egy többjátékos környezetben, és egy rangsorolási rendszer, amely megmutatja, hol állnak a többi játékoshoz képest.

A világ országaiban az eSportot professzionális szintű eseményként ismerik el, amely a hagyományos sporteseményekhez hasonló módon bonyolítja le a versenyeket. Ez egy számítógép által közvetített sportforma, ahol a játékosok virtuális játékban vesznek részt, néha egyedül és többnyire csapatban játszanak. Az eSports olyan játékok köré épül, amelyeket élvezetre hoztak létre, és a legnépszerűbb eSport játékok közé tartozik mint például a Minecraft, a Fortnite, az Overwatch, a League of Legends, a PlayerUnknown’s Battlegrounds, a Dota 2, a Hearthstone és még sok más.

Mi az a sport?
A sport a fizikai versenytevékenység minden olyan formájára vonatkozik, amelyben az egyén vagy csapat alkalmi vagy szervezett részvétellel fejleszti és edzi szellemi és fizikai tevékenységét, miközben szórakoztatást nyújt a nézőknek. A hagyományos sport nem a számítógépek által generált virtuális térben zajlik. A sport más játékosokkal való versenyzés egy szabadidős tevékenységben. A hagyományos sport az atlétikai tevékenység minden formájára vonatkozik, amely fizikai felkészültséget és erőfeszítést igényel, és gyakran versenykörnyezetben játszódik le, mint például a futball, a bowling, a baseball, a kosárlabda, a krikett, a tenisz, a versenyzés, a golf, az asztalitenisz stb. A sport egy játék, ill. fizikai erőfeszítést igénylő verseny, amelyet előre meghatározott szabályok szabályoznak. Olyan tevékenységekként különböztetjük meg, amelyeket egyébként szabadidős és szabadidős tevékenységként lehetne megjelölni. A sport, a szabadidő és a játék közötti határ azonban nem mindig egyértelmű.

Különbség az e-sport és a hagyományos sport között

Az „eSports”, az elektronikus sportok rövidítése, a professzionális versenyszerű játék videojátékokat használó formája. Laikus kifejezéssel az eSport a versenyképes professzionális videojátékokra utal. Ez a többszereplős játékok szervezett szárnya, amely ötvözi a hagyományos sportokat a modern technológiával. A hagyományos sport ezzel szemben az atlétikai tevékenység minden olyan formájára vonatkozik, amely alkalmi vagy szervezett részvételen keresztül fizikai felkészültséget és erőfeszítést igényel, és amelyet előre meghatározott szabályok szabályoznak.

Játékmenet
A fő különbség a kettő között az, hogy az eSports játékmenet nem helyspecifikus, ami azt jelenti, hogy a játékosoknak nem feltétlenül ugyanazon a fizikai helyen kell lenniük a játékhoz. A játékosok a világ bármely szegletéből részt vehetnek, amennyiben azonnali kapcsolattal rendelkeznek az interneten. Még a nézők sem helyspecifikusak, és bárhonnan streamelhetnek. A hagyományos sportok viszont megkövetelik, hogy az egymással versengő egyének vagy csapatok ugyanazon a fizikai helyen legyenek jelen.

Fizikai mozgás
Míg sokan úgy gondolják, hogy az eSport nem sport, mert elsősorban ülő helyzeti finom kézi mozgásokat foglal magában. Bár a hagyományos sportok több fizikai mozgást vagy nagyobb izommozgást igényelnek, az eSporthoz komoly szellemi koncentrációra és intenzitásra van szükség, ami több órás kemény edzéssel érhető el. Például az íjászat és a céllövészet ugyanazokat az izom mozgásokat foglalja magában, mint az eSportban. Emellett mindkét sporthoz tanulmányoznod kell a játékot és a csapatot, amely ellen játszol.

Jövedelmezőség
Bár az eSport a versenysportban való játék viszonylag új formája, népszerűsége több szempontból is megmutatkozik. Egyrészt jelentősen megnőtt az eSportot nézők száma a 2013-as 71 millióról 2019-re több mint 240 millióra. Másodszor, az eSport versenyekből származó bevétel évről évre növekszik.

A hagyományos sportok egy teljesen más világ, ahol az olyan sportágak, mint az amerikai futball, a baseball, a kosárlabda a legjövedelmezőbb sportligák a világon.

Az eSport és a Sport összefoglalója
Dióhéjban az eSport a versenysport játékok viszonylag új népszerű formája. Az ilyen hatalmas népszerűség egyértelműen arra utal, hogy az eSport olyan jelenség, amelyet egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az eSport sikerének legkritikusabb tényezője a játékosok, versenyszervezők, játékfejlesztők, befektetők és mindenekelőtt a rajongók szenvedélye. A hagyományos sportágak viszont már az ókori világban léteznek, így fontosságukat és jelentőségüket egyszerűen nem lehet szavakba foglalni. A sport életünk fontos része, és mindig is az volt.