Mi a különbség az inzulin és a glukagon között?

Mi az inzulin?
Az inzulin meghatározása:
Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelnek válaszul a magas vércukor szintre.

A molekuláris szerkezete (inzulin):
Az inzulin aminosavakból áll, valamint két láncból, egy A-láncból és egy B-láncból áll, amelyeket kénkötések kapcsolnak össze. Az inzulint egy proinzulin hormonból állítják elő, amelynek valójában három aminosavlánca van. Egy enzim úgy módosítja ezt a hormont, hogy csak az A és a B lánc marad az inzulin képzéséhez.

A kiváltó oka:
Az inzulin kiválasztását főként az artériás vér magas vércukor szintje (hiperglikémia) váltja ki. Bizonyos típusú zsírsavak, ketosavak és aminosavak szintén kiválthatják az inzulinválaszt. A vércukorszint csökkenésével az inzulin szintje is csökken, így biztosítva, hogy ne váljon ki több inzulin a szükségesnél.

Az inzulinválasz hatásai:
Az inzulin hatására a glükóz a zsírszövetbe (zsírba) kerül, és serkenti a zsírsavak felvételét. Emellett serkenti a glükóz felvételét a májba és az izomba. Az izomszövetben és a májszövetben a glükóz glikogénné alakul a glikogenezis folyamatában. A glikogén a glükóz tárolásának módja az emberi szervezetben. Az inzulin leállítja a glikogén lebomlását a májban, és megállítja a glükóz képződését és felszabadulását a véráramban. Az inzulin valóban beindítja a glükóz felvételét a szövetekbe, és ezáltal csökkenti a vércukor szintet.

Rendellenességek:
A cukorbetegség olyan betegség, amelyben az inzulinnal kapcsolatos problémák vannak a középpontban. Az 1-es típusú cukorbetegségben az inzulin nem szabadul fel, míg a 2-es típusú cukorbetegségben az inzulin termelődik, de a sejtek már nem reagálnak az inzulinra. Előfordulhat, hogy a cukorbetegeknek inzulin injekciókat kell beadniuk az inzulinhiány pótlására.

Mi az a glukagon?
A glukagon meghatározása:
A glukagon egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek alfasejtjei termelnek válaszul a vér alacsony cukorszintjére.

Molekuláris szerkezete (glukagon):
A glukagon egy fehérje, amely 29 aminosavból áll, amelyek egymáshoz kapcsolódnak. A glukagont egy proglukagon hormon módosításával állítják elő. Egy prohormon konvertáz enzim módosítja a proglukagont, és glukagont képez.

A glukagon válasz kiváltó oka:
A glukagon válasz fontos annak biztosításában, hogy elegendő vércukor kerüljön a véráramba olyan időkben, amikor az ember nem eszik, vagy amikor több cukorra van szükség, például edzés közben. Az alfa-sejtekből a glukagon választ az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) és a testmozgás váltja ki. A glukagon választ kiváltó egyéb tényezők közé tartozik az epinefrin és az acetilkolin.

A glukagon válasz hatásai:
A glükóz és a zsírsavak szintjét növeli a vérben a glukagon. Ezenkívül a máj lebontását és a glikogén glükózzá történő átalakítását okozza a glikogenolízisnek nevezett folyamat során. Ennek eredményeként a vércukorszint emelkedik.

Rendellenességek:
A daganatot eredményezhet a hasnyálmirigy alfa sejtjeiben a túl sok glukagon termelődés. A májcirrhosis magas glukagon szintet is eredményezhet (hiperglükagonizmus).

Az inzulin és a glukagon közötti különbség
Meghatározás
Az inzulin egy hormon, amelyet a Langerhans-szigetek béta-sejtjei választanak ki a magas vércukor szintre válaszul. Összehasonlításképpen a glukagon pedig egy hormon, amelyet a Langerhans-szigetek alfasejtjei választanak ki az alacsony vércukor szintre válaszul.

Molekuláris szerkezet
Az inzulin 51 aminosavból áll, amelyeket egy A és B lánc alkot, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, míg a glukagon 29 aminosavból áll.

Prekurzor molekula
Az inzulin egy proinzulin prekurzorból, míg a glukagon egy proglucagon prekurzor molekulából képződik.

A kiváltó okok
Az inzulin leggyakrabban a magas vércukorszint hatására választódik ki, de bizonyos ketosavak, zsírsavak és aminosavak jelenlétében is. A glukagon az alacsony vércukor szintre, valamint a testmozgásra, az epinefrinre és az acetilkolinra válaszul választódik ki.

Hatások
Az inzulin csökkenti a vércukor szintet és a zsírsavakat. Serkenti a cukrok májba történő felvételét és a glükóz glikogénné történő átalakulását. Ehhez képest a glukagon növeli a vércukor szintet és a zsírsavakat, valamint fokozza a glikogén lebomlását glükóz képződéséig.

Rendellenességek
Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség túl kevés inzulin termelődését okozhatja, vagy az inzulinra adott válasz csökkenhet. Az alfa-sejtes hasnyálmirigy-daganat vagy a májcirrózis túl sok glukagon termelődését okozhatja.

Az inzulin vs. glukagon
Az inzulin és a glukagon egyaránt endokrin hormonok, amelyek részt vesznek a vércukorszint szabályozásában.
A glukagon és az inzulin egymással szemben működik, hogy fenntartsák az egészséges vércukor szintet a szervezetben.
Az inzulin válasz akkor van ha a vércukorszint túl magas, a glukagon pedig túl alacsony vércukorszint esetén választódik ki.
Az inzulin serkenti a glikogenezist, amelyben a glükóz glikogénné alakul át tárolásra, míg a glukagon stimulálja a glikogenolízist, amelyben a glikogén glükózzá bomlik.
A vércukor szintet az inzulin csökkenti, a glukagon pedig növeli.
A hormonok szintjében rendellenességek léphetnek fel. A cukorbetegek túl kevés inzulint termelhetnek, míg a cirrhosisban vagy hasnyálmirigy daganatban szenvedők túl sok glukagont termelhetnek.