Mi a különbség az Xbox Series X és a PS5 között?

Mind az Xbox Series X, mind a PS5 a Microsoft és a Sony legújabb ajánlata a játékkonzol közönség számára. Kétségtelen, hogy mindkettő nagy teljesítményű játékkonzol, amely akár 120 képkocka/másodperc sebességgel képes 4K minőségű játékra, és támogatja a sugárkövetést. Alapvetően nagyjából ugyanaz a kettő a hardver oldalon, nagyjából ugyanazokkal a specifikációkkal. Összességében mindkettő rendelkezik néhány nagyszerű tulajdonsággal, amelyek igazolják a megvásárlást.

Xbox Series X
Az Xbox Series X a Microsoft legújabb ajánlata és az eddigi legerősebb Microsoft konzol. A Series X a csak digitálisan használható Series S-sel együtt 2020 novemberében jelent meg. Ez az Xbox konzolkínálat negyedik generációja, amely a már népszerű Xbox One utódja. Az S sorozat alapvetően a konzol alacsonyabb árú, csak digitális változata. A Series X viszont már ötvözi az erőteljes következő generációs teljesítményt a csúcskategóriás grafikával és a szupergyors teljesítménnyel.

PS5
A PS5 a Sony következő generációja és a legerősebb konzoljuk, valamint a már most is legkelendőbb PS4 utódja. A Sony is 2020 novemberében dobta piacra a PS5-öt, ugyanabban a hónapban, amikor megjelent az Xbox Series X. Megjelenése óta a Sony több mint 20 millió PS5-öt adott el annak ellenére, hogy az európai eladások már régóta hanyatlani kezdtek. A chiphiány ellenére a PS5 minden idők egyik legjobban eladott játékkonzolja. A rengeteg exkluzív terméknek köszönhetően nem kétséges, hogy a PS5 kiváló játékgép és nagyon erős.

Az Xbox Series X és a PS5 közötti különbség
Hardver
– A PS5 egyértelműen a legkelendőbb játékkonzol, több mint 20 millió darabot adtak el világszerte, ami több, mint amennyit az Xbox Series X és Series S konzolokból összesen. Az Xbox Series X azonban erősebb hardverrel rendelkezik mind a feldolgozási teljesítmény, mind a GPU tekintetében. Bár mindkét konzol erős AMD RDNA 2 GPU-val büszkélkedhet, a Series X viszont 12 teraflops teljesítményű, ami azt jelenti, hogy akár 12 billió műveletet is képes kezelni másodpercenként, míg a PS5 valamivel több mint 10 teraflops. Ami a tárhelyet illeti, a Series X 1 TB egyedi SSD-vel rendelkezik, míg a PS5 csak 825 GB-ot kapott. Tehát a népszerűség mellett a Series X határozottan nyer hardveres oldalon.

Tervezés
– A dizájn szempontjából az Xbox Series X valószínűleg jobban tervezett konzol, mint a PS5. Bár a kialakítás meglehetősen egyszerű, nagyon letisztult az intelligens geometriájával, és függőlegesen is elhelyezhető, akár álló helyzetben. Az X sorozat inkább egy hagyományos konzolra hasonlít, és nevetségesen kicsi. Bár ez egy egyszerű kialakítású konzol, sokan ilyet szeretnének a tévéjük közelébe. Valószínűleg ez az oka annak, hogy egyesek nem szeretik a PS5 űrhajószerű kialakítását. Az X sorozat csak egy egyszerű fekete doboz, de ez is jól néz ki.

Játékok
– Mindkét konzol alapvetően eltérő megközelítést alkalmaz a játékkönyvtárak tekintetében. A PS5 lenyűgöző Sony exkluzív játékválasztékkal rendelkezik, és ez a játék lista sokkal hosszabb a Series X-hez képest. Az exkluzív játékok pedig igen nagy szerepet játszhatnak a konzol kiválasztásakor, különösen, ha az egyiket a másikkal szemben kell választani. A Sony legnépszerűbb exkluzív termékei a God of War, az Unchartered, a Ghost of Tsushima, a The Last of Us, a Horizon Zero Dawn és még sok más. Összehasonlításképpen a Series X egy rövid listát tartalmaz az exkluzív termékekről, beleértve a Gears 5-öt, a Halo Infinite-ot, a Forza Horizont és még sok mást.

Összegzés
Mind a Series X, mind a PS5 fantasztikus játékkonzolok, és mindkettő nagyszerű, tekintve, hogy néhány változtatástól eltekintve szinte hasonló specifikációkkal büszkélkedhet. Egyrészt a Series X jobb GPU-teljesítményt és több tárhelyet kínál a PS5-höz képest. De azt is mondhatjuk, hogy mindkettő ugyanazt a célt szolgálja különböző eszközökön keresztül, a tárolótól a vezérlőn át az alaktényezőig és így tovább. Papíron a Series X az erősebb konzol, amely ugyanolyan csendes, és ugyanolyan menően fut, mint a PS5, viszont jóval kisebb méretű. A PS5 egyedi/furcsa formavilága miatt nem csak sok nappali szórakoztató központjába illik. De hát ez tisztán szubjektív ízlés kérdése. A PS5 a kelendőbb a kettő közül, mivel már több mint 20 millió darabbal kelt el világszerte.

Az Xbox Series X jobb GPU-teljesítményt és több tárhelyet kínál a PS5-höz képest. A Series X 12 teraflops, míg a PS5 valamivel több mint 10 teraflop. Az Xbox tárolókapacitása is nagyobb, mint a PS5.

Jelenleg a PS5 minden idők egyik legkelendőbb játékkonzolja, több millió darabot adtak el belőle. De a világjárvány okozta globális chiphiány miatt a PS5-öt egyelőre nehéz megvenni.
Az Xbox Series X és a PS5 ugyanazzal az AMD-vel hajtott GPU-val rendelkezik, amely az RDNA 2 architektúrán alapul, az X sorozat 12 teraflops, míg a PS5 10,28 teraflops. Tehát az Xbox némi előnyben van grafikai tekintetben.